Zupa porowa z lanymi kluseczkami

Składniki na 6 porcji: pół kilograma porów, cebula, litr wywaru mięsnego, 2 łyżki masła, 50 ml śmietany 18%, sól, pieprz, 4 łyżki startego żółtego sera, rozmaryn; Kluski: jajko, 1,5 łyżki mąki

1. Cebulę oraz pory oczyść, pokrój i zeszklij na maśle. Zalej gorącym wywarem i gotuj kilka minut do miękkości.

Reklama

2. W tym czasie przygotuj lane kluseczki. Roztrzepane jajko wymieszaj z mąką pszenną i szczyptą soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj łyżeczkę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Zamieszaj i zagotuj.

3. Zdejmij garnek z ognia. Dodaj śmietanę, przypraw zupę solą i pieprzem. Rozlej do miseczek.

4. Każdą porcję posyp startym żółtym serem i rozmarynem.

Czas przygotowania: 40 min, ilość kalorii na 1 porcję: 160, stopień trudności: średnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej