Zupa rybna

Składniki na 4 porcje: 50 dag ryb, np. dorsz, płoć, okoń, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 1 mała cebula, 3-4 suszone grzyby, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 5 dag ugotowanej fasoli, sól, pieprz.

Reklama

Przygotowanie:

1. Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Warzywa pokrój w paski lub kostkę. Cebulę obierz z łupin, przekrój na pół. Suszone grzyby starannie opłucz pod bieżącą wodą. Sprawioną rybę umyj. Odetnij głowę oraz ogon (zachowaj je). Filety pokrój na mniejsze kawałki, np. w kostkę.

Do garnka włóż cebulę, ogon oraz głowę ryby, listek laurowy oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, wlej 1-1,5 l wody. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Bulion przecedź, włóż do niego warzywa oraz suszone grzyby. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut.

2. Następnie włóż kawałki ryby, gotuj jeszcze ok. 10 minut (ryba nie może się rozgotować). Na koniec dodaj ugotowaną fasolę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanie: 90 minut. Porcja: 160 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej