Zupa rybna – bouillabaisse

Składniki na 8 porcji: • 1 kg dorsza • mieszanka owoców morza • 5 łyżek oliwy • cebula • marchew • pietruszka • po kawałku pora i selera • 5 ząbków czosnku • przecier pomidorowy • pół szklanki białego wytrawnego wina • sól • pieprz.

Zdjęcie

Zupa rybna /123/RF PICSEL
Zupa rybna
/123/RF PICSEL

1. Posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklij na oliwie w dużym garnku z grubym dnem.

2. Dodaj wyfiletowanego dorsza i podsmaż razem z owocami morza. Po chwili dołóż pozostałe obrane i pokrojone warzywa. Duś, podlewając wodą i białym winem.

Reklama

3. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy oraz sól, pieprz i szafran.

4. Gotową zupę udekoruj, np. szczypiorkiem.

Czas: 60 min 1 porcja = 180 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej