Zupa rybna (chowder)

Składniki: łyżka oliwy, 2 plastry wędzonego boczku, pokrojone, 2 łodygi selera naciowego, posiekane marchewka, posiekana cebula, posiekana czerwona papryka, pokrojona ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę listek laurowy, 2 łyżki mąki, po 2 szklanki wody i mleka, 250 g łososia wędzonego na ciepło, puszka kukurydzy, koperek, do dekoracji, sól, pieprz,

4 porcje • przygotowanie: 25 min • gotowanie: 20 min • 343 kcal/porcja • 9 zł/porcja.

1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu. Wrzuć boczek, seler, marchewkę, cebulę i paprykę. Smaż 2-3 minuty.

Reklama

2. Dodaj ziemniak i smaż minutę, mieszając. Zalej wodą, wrzuć listek laurowy. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, 10 minut. Wyjmij listek laurowy.

3. W małej misce zmiksuj mąkę z odrobiną mleka na gładką pastę. Dodaj resztę mleka, wymieszaj i wlej do warzyw. Gotuj, mieszając, aż zupa zacznie gęstnie.

4. Dodaj łososia i kukurydzę. Gotuj 4-5 minut. Posyp koperkiem. Podawaj z podgrzaną i pokrojoną w trójkąty tortillą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej