❶ Grzyby oczyść, opłucz i pokrój w plasterki.
❷ Obraną cebulę posiekaj, posyp solą i zeszklij na maśle.
❸ Dodaj grzyby, podlej odrobiną wody, po czym duś je pod przykryciem ok. 10 minut.
❹ Dolej bulion z sosem sojowym, dorzuć paprykę oraz koperek. Gotuj 15-20 minut na małym ogniu.
❺ Mleko połącz z mąką pszenną i odrobiną wywaru. Wlej do gorącej zupy, energicznie mieszając. Uważaj, żeby się nie zwarzyła.
❻ Gotuj grzybową do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku i zdejmij garnek z ognia.
❼ Rozlej zupę do talerzy, a następnie udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 280. Stopień trudności: średni.