Zupa węgierska z grzybami

Składniki na 6 porcji: ● 25 dag mieszanych grzybów ● cebula ● litr bulionu warzywnego ● szkl. mleka ● łyżka słodkiej papryki ● łyżka sosu sojowego ● łyżeczka suszonego koperku ● 3 łyżki mąki ● 2-3 łyżki masła ● sól ● pieprz ● śmietana.

Reklama

❶ Grzyby oczyść, opłucz i pokrój w plasterki.

❷ Obraną cebulę posiekaj, posyp solą i zeszklij na maśle.

❸ Dodaj grzyby, podlej odrobiną wody, po czym duś je pod przykryciem ok. 10 minut.

❹ Dolej bulion z sosem sojowym, dorzuć paprykę oraz koperek. Gotuj 15-20 minut na małym ogniu.

❺ Mleko połącz z mąką pszenną i odrobiną wywaru. Wlej do gorącej zupy, energicznie mieszając. Uważaj, żeby się nie zwarzyła.

❻ Gotuj grzybową do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku i zdejmij garnek z ognia.

❼ Rozlej zupę do talerzy, a następnie udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i posyp posiekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania: 60 min . Ilość kalorii na 1 porcję: 280. Stopień trudności: średni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej