Zupa wiśniowa z kisielem i makaronem

1 kg wiśni, op. kisielu wiśniowego, 5 goździków, pół szklanki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, pół op. makaronu np. świderki, 2 łyżki śmietany 18-proc., cynamon do smaku.

Zdjęcie

Zupa wiśniowa /123/RF PICSEL
Zupa wiśniowa
/123/RF PICSEL

Przepis przysłała Marzenna Przeorska z Warszawy.

1. Wiśnie opłucz, osącz, wydryluj. Włóż do garnka, zalej 2 litrami wody, zgotuj. Dodaj cukier, cynamon, goździki i kwasek cytrynowy, wymieszaj. Gotuj 10 minut.

Reklama

2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą.

Kisiel rozrób z pół szklanki zimnej wody. Wlej do zupy, wymieszaj, zagotuj. Zupę zmiksuj.

Podawaj z makaronem i kleksem śmietany, udekoruj wiśniami.

Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej