Zupa z kukurydzy i awokado

Składniki na 4 porcje: 2 szalotki, 1 papryczka chili, 4 dag masła , 40 dag kukurydzy z puszki, 800 ml bulionu warzywnego , 1 awokado, sok z cytryny, 200 ml śmietany 12 proc., 5 dag sera typu feta, 4 gałązki kolendry, sól, pieprz

1. Szalotki obierz, poszatkuj drobno. Papryczkę chili opłucz, osusz, przekrój i pozbaw nasionek. Strąk pokrój w cienkie krążki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło.

2. Na gorące masło wrzuć szalotkę. Przesmaż na jasnozłoty kolor. Kukurydzę osącz z zalewy, przelej na sicie zimną wodą. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Resztę ziaren wsyp do naczynia z przesmażoną szalotką.

Reklama

3. Wlej bulion warzywny. Wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

4. Umyte awokado pozbaw pestki, wydrąż miąższ, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Zupę zdejmij z ognia. Zmiksuj razem ze śmietaną. Wrzuć odłożone ziarna i chili. Ponownie ustaw na kuchence, podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć awokado. Posyp serem i kolendrą.

Czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 3,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej