Zupa z lanymi kluseczkami

Składniki dla 4 osób: 2 marchewki • pietruszka • 4 łodygi selera naciowego • seler korzeniowy • świeży ogórek • cukinia • 4 pory • 2 łyżki masła klarowanego • 2 łyżki oleju • liść laurowy • ziele angielskie • świeży rozmaryn • cebula • sól • pieprz Kluski: • 2 jajka • 4 łyżki mąki

1. Selera naciowego, pora, ogórek ze skórką i cukinię ze skórką umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Do garnka wrzuć klarowane masło, podgrzej, dodaj pokrojone warzywa, mieszając, przysmażaj je kilka minut. Zalej 1,5 l wrzątku, zagotuj.

2. Dodaj całą marchewkę, całą pietruszkę, kawałek selera, przyprawy. Zupę gotuj 40 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wyjmij marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Możesz z tych warzyw przyrządzić sałatkę jarzynową.

Reklama

3. Jajka roztrzep widelcem, dodawaj po łyżce mąki i sól. Jeśli masa wyszła gęsta, dodaj odrobinę wody. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem do wrzącej, osolonej wody i gotuj około minuty. Wyjmij kluski łyżką cedzakową. Wlej zupę do talerzy, dodaj lane kluski.

Czas: około 40 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej