Zupa z młodej kapusty - w godzinę

Składniki:

- młoda kapusta,
- pęczek młodej włoszczyzny,
- pęczek koperku,
- 30 dag chudego wędzonego boczku,
- cebula,
- 3 łyżki masła,
- łyżka oleju,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- płaska łyżka maki,
- sól, pieprz, listek laurowy,
- 1,5 litra wywaru mięsnego

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić, koper posiekać. W garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i poszatkowaną kapustę. Smażyć aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość.

Reklama

Na oddzielnej patelni przesmażyć na łyżce oleju pokrojony w słupki boczek, dodać do warzyw. Wlać wrzący wywar, dodać listek laurowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 20 minut.

Zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, pod koniec dodać posiekany koper.


Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej