Zupa z pęczakiem i grzybami

Składniki dla 4 osób: pierś z kurczaka • włoszczyzna • szklanka kaszy pęczak • 4 ziemniaki • 15 dag mrożonych grzybów • łyżka masła klarowanego • szczypior • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • sól • pieprz.

Reklama

1 Piersi z kurczaka umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Marchewki i pora pokrój w plastry, ziemniaki w kostkę. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane, podsmaż mięso, mieszając. Dodaj pora, marchewkę i grzyby, smaż kilka minut, cały czas mieszając. Zalej je 1,5 l wody, dodaj przyprawy, gotuj pół godziny na małym ogniu.

2 Kaszę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Dokładnie osącz. Dodaj do zupy, gotuj na małym ogniu. W drugim garnku ugotuj pokrojone ziemniaki. Dodaj je do zupy.

3 Gotuj zupę jeszcze 10-15 minut. Podawaj ją ze szczypiorkiem lub natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej