Zupa z porów z lanymi kluskami

Skład na 4 porcje: Zupa: ● 500 g porów ● średniej wielkości cebula ● 1500 ml wołowego bulionu ● 150 ml kwaśnej śmietany ● 4 łyżki startego żółtego sera ● gałązka rozmarynu ● sól i pieprz do smaku ● olej Lane kluski: ● jajo ● 1–2 łyżki mąki pszennej

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.

1. Obraną cebulę kroimy w kostkę, oczyszczone pory przekrawamy na pół, a następnie w paski. Obrywamy listki rozmarynu.

Reklama

2. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i pory, pilnując, aby się nie zrumieniły. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy 15–20 minut.

3. Przygotowujemy kluski: do roztrzepanego jajka dodajemy mąkę i chwilę ucieramy, aby powstała puszysta, lekko lejąca się masa. Tak przygotowane ciasto wylewamy cienkim strumieniem przez widelec na wrzącą zupę. Chwilę gotujemy.

4. Zupę zabielamy śmietaną i dodajemy rozmaryn. Rozlewamy na talerze i przed podaniem posypujemy tartym żółtym serem typu parmezan.

Wartość odżywcza porcji 240 kcal Białko 7 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 23 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej