Żur wielkanocny - przepis Roberta Sowy

Zdjęcie

Żur wielkanocny /materiały prasowe
Żur wielkanocny
/materiały prasowe

Składniki dla 4 osób:


- 300 g białej kiełbasy;
- cebula;
- 2 szklanki żuru;
- 80 g wędzonego boczku;
- 2 łyżki tartego chrzanu;
- kilka suszonych grzybów;
- 2 ugotowane na twardo jajka;
- 150 ml śmietany 36 proc.;
- łyżka oleju;
- 2 łyżeczki majeranku;
- 1/2 łyżeczki kminku;
- sól czosnkowa;
- pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek.

Reklama

Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut.

Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.

Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.


Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej