Żurek z imbirem

Skład na 5 porcji: ● 1 litr wywaru warzywnego ● 3 średnie ziemniaki ● 3 białe kiełbasy ● 2 jajka ● 2 cm imbiru ● 1 szklanka zakwasu na żurek ● 1 ząbek czosnku ● 2 listki laurowe ● 1/2 cebuli ● po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku ● 1 łyżeczka majeranku ● 2 łyżki śmietany 18% ● sól i pieprz.

1. Wywar warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję listki laurowe i starty na drobnej tarce imbir. Obrane ziemniaki kroję w kostkę, wrzucam do wywaru, gotuję 10 minut. Następnie dodaję pokrojoną w grubsze plastry białą kiełbasę.

2. Do zupy wlewam zakwas oraz śmietanę. Gotuję 5 minut. Cebulę kroję w piórka i przesmażam na suchej patelni, dodaję do zupy wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiam do smaku kminkiem, tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Reklama

3 Jajka gotuję na twardo. Żurek podaję w głębokich talerzach z ćwiartkami jajek.

Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł

Wartość odżywcza jedne j sztuki 155 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 10 g/Węglowodany 29 g

Anna Góralska, Lidzbark.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej