Przepisy świąteczne

  • Przekładany miodownik

    Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 2 jajka. Krem: 3 szkl. mleka, 8 łyżek kaszy manny, 1/2 szkl. cukru, 1 kostka masła. Polewa: 30 dag orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki miodu, 1/2 kostki masła. Czytaj więcej

  • Świąteczny keks

    Składniki: 250 g mąki pszennej, 180 g cukru , 5 jajek, 250 g masła, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 1 łyżka mleka , ok. 300 g bakalii plus trochę do dekoracji . Czytaj więcej

  • Makowiec z kruszonką

    Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g cukru, 250 g masła, 4 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masa makowa: puszka masy makowej (850 g), 2 łyżki bułki tartej, 4 białka. Czytaj więcej

  • Piernik z powidłami

    Składniki: Ciasto: 1 kg mąki pszennej, 250 g masła, 2 szkl. cukru, 500 g miodu, 3 jajka, 3 łyżeczki sody, 125 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 2 torebki przyprawy korzennej, orzechy włoskie, powidła śliwkowe, skórka pomarańczowa. Polewa: 100 g czekolady gorzkiej, 40 g masła. Czytaj więcej

  • Bajkowa chatka z piernika

    Składniki. Ciasto: 350 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 80 g margaryny do pieczenia lub masła (jeśli ma to być domek do jedzenia), 3 jajka, 4 łyżki miodu, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżki mielonego imbiru. Lukier: 1 białko, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, ok. 150 g cukru pudru. Czytaj więcej

  • Cynamonek z kandyzowanymi owocami

    Składniki na 12 porcji: 1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 ml likieru migdałowego, 1 łyżka cynamonu, 15 dag bakalii, 15 dag owoców kandyzowanych, szczypta soli, masło oraz kasza manna do foremki. Czytaj więcej

  • Drezdeńska niespodzianka

    Składniki na 24 porcje: 6 szkl. mąki pszennej, 1,5 szkl. ciepłego mleka, 10 dag drożdży, 3/4 szkl. cukru, 3 jajka, 1/2 kostki miękkiego masła, 3–4 łyżki stopionego masła, mąka do oprószenia stolnicy. Nadzienie: 1 szkl. suszonej żurawiny, 1/3 szkl. brandy, 30 dag marcepana, 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 10 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, 1/2 szkl. suszonej żurawiny. Czytaj więcej

  • Kakaowiec z cytrynową nutką

    Składniki na 12 porcji: 15 dag mąki pszennej, 15 dag miękkiego masła, 1 szkl. cukru, 10 dag gorzkiej czekolady, 15 dag ulubionych bakalii, 3 jajka, 3 łyżki kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 2 łyżki otartej skórki cytrynowej, cukier puder i bakalie do dekoracji. Czytaj więcej

  • Rolada biszkoptowo-budyniowa

    Składniki na 15 porcji. Ciasto: 3 jajka, 1 szkl. cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego , 1 szkl. mąki pszennej, sól, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 1 op. budyniu śmietankowego (na 500 ml mleka), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 10 dag miękkiego masła, 7 dag łuskanych pistacji, zielony barwnik spożywczy. Czytaj więcej

  • Puszysty wieniec z pistacjami

    Składniki na 20 porcji. Ciasto: 5 dag drożdży, 500 ml ciepłego mleka, 20 dag cukru, 1 kg mąki tortowej, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 20 dag masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko do posmarowania ciasta. Nadzienie: 300 ml mleka, 3 łyżki cukru, 30 dag mielonych pistacji, 1 op. cukru waniliowego, 4 łyżki dżemu morelowego, cynamon. Czytaj więcej