Przepisy świąteczne

  • Wiśniowe pączki

    Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki soku z wiśni lub malin Czytaj więcej

  • Karnawałowy chrust z cukrem pudrem

    Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder Czytaj więcej

  • Pyszny keks morelowo-gruszkowy

    Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i dyni, łyżka wyłuskanych nasion kardamonu, 1/4 łyżeczki kolendry, 125 ml rumu, 3 jajka, migdały, orzechy laskowe Czytaj więcej

  • Kutia z bakaliami

    Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały Czytaj więcej

  • Karp na ostro

    Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała papryczka chili, 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii. Czytaj więcej

  • Zupa z karpia

    Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 2 łyżki masła, 50 ml śmietanki kremówki 30 proc., sok z cytryny, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Karp w cieście

    Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Karp pieczony z migdałami

    Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Strucla z orzechami

    Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i laskowych, 250 g maku mielonego, 1 jajko, 4 łyżki miodu, 1 żółtko, 2 łyżki mleka Czytaj więcej

  • Piernikowa gwiazda

    Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 750 ml mleka, 75 g cukru, 1 i ½ opakowania budyniu waniliowego, 375 g miękkiego masła, 6 łyżek dżemu wiśniowego, cukier puder, wiśnie kandyzowane, 1 łyżka posiekanych orzechów Czytaj więcej