Przepisy świąteczne

  • Pomarańczowe oponki

    Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji pomarańczowej, 1 łyżka masła, 1 łyżka spirytusu, smalec do smażenia, mąka do podsypania. Lukier: 1,5 szkl. cukru pudru, sok z 1 pomarańczy, kolorowa posypka. Czytaj więcej

  • Kolorowe donaty

    Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Dodatkowo: 2 szkl. cukru pudru, sok wyciśnięty z jednej cytryny, różowy barwnik spożywczy lub gęsty sok malinowy, 2-3 łyżeczki ciemnego kakao, masło do foremek. Czytaj więcej

  • Francuskie pączusie

    Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko, kilka łyżek cukru typu rafinada. Czytaj więcej

  • Wiśniowe pączki

    Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki soku z wiśni lub malin Czytaj więcej

  • Karnawałowy chrust z cukrem pudrem

    Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder Czytaj więcej

  • Pyszny keks morelowo-gruszkowy

    Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i dyni, łyżka wyłuskanych nasion kardamonu, 1/4 łyżeczki kolendry, 125 ml rumu, 3 jajka, migdały, orzechy laskowe Czytaj więcej

  • Kutia z bakaliami

    Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały Czytaj więcej

  • Karp na ostro

    Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała papryczka chili, 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 390 kilokalorii. Czytaj więcej

  • Zupa z karpia

    Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu, 2 łyżki masła, 50 ml śmietanki kremówki 30 proc., sok z cytryny, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Karp w cieście

    Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz Czytaj więcej