Przepisy świąteczne

  • Pomidorowe gniazdka z rzeżuchą i rzodkiewką

    Podstawowe składniki na 4 porcje: 4 średnie pomidory 2–3 rzodkiewki spora garść rzeżuchy Dodatkowo: 4 jajka, 4 czubate łyżki gęstego majonezu ew. jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany, kawałek (ok. 5 dag) kiełbasy wędzonej albo białej, 1 niewielki ogórek konserwowy, sól niewielki pęczek rukoli lub innej sałaty o drobnych listkach do udekorowania dania. Przygotowanie: 15 min Porcja: 175 kcal 1. Jajka włóż do posolonej wo Czytaj więcej

  • Jajeczne łódeczki z trzema farszami

    Podstawowe składniki na 6 porcji: 6 jajek 10 dag serka topionego 5 dag szynki (w kawałku) Dodatkowo: 1 łyżeczka tartego chrzanu, po 3 łyżki majonezu i posiekanych ziół: szczypiorku, natki pietruszki, po 10 dag bryndzy i twarogu, 1 łyżka musztardy n, 2 roztarte ząbki czosnku, kurkuma, sól, słodka papryka. 1. Jajka ugotuj na twardo w lekko posolonej wodzie. Odcedź, obierz ze skorupek, przekrój, wyjmij żółtka. Uważaj, aby nie u Czytaj więcej

  • Delikatny pasztet cielęcy w pieprzu

    Przygotowanie: 3 godz. i 45 min (plus czas marynowania); Cena porcji: 3,45 zł; Porcja: 230 kcal; Składniki na 12 porcji: 75 dag cielęciny, 20 dag wątróbek drobiowych, 10 dag boczku, 1 kajzerka, 1/2 szkl. śmietany, 3 jajka, 50 ml koniaku, 10 dag słoniny w plasterkach, 1 łyżka smalcu. Na marynatę: 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, 1 por, 1/2 szkl. białego wina. Oraz: 1/2 łyżeczki tymianku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 5 łyżek ziarenek kolorowego pieprzu. Czytaj więcej

  • Rolada z indyka

    •Składniki na 8 porcji •Przygotowanie: 115 min •Porcja: 630 kcal •Cena porcji: 4,45 zł 1 i 1/2 kg fileta z piersi indyka, 1 torebka mrożonej marchewki z groszkiem, 1 puszka kukurydzy, 40 dag twarożku śmietankowego, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1 pojemniczek rzeżuchy, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, biały pieprz, suszona papryka chili. W garnku zagotuj posoloną wodę. Na wrzątek wrzuć marchewkę z groszkiem (bez wcześniejszego rozmrażania). Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po cz Czytaj więcej

  • Pascha pomarańczowa

    •Składniki na 10 porcji •Przygotowanie: 65 min •Porcja: 575 kcal •Cena porcji: 3,35 zł 1 kg tłustego twarogu (niekwaśnego), 10 dag rodzynek sułtanek, 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego, 1 szklanka śmietany kremówki, 6 żółtek, 1 czubata szklanka cukru, 1 kostka (25 dag) masła, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag migdałów i plasterki pomarańczy do dekoracji. Twaróg trzykrotnie zmiel i przetrzyj przez sitko, aby był idealnie gładki. Rodzynki zalej wrzątkiem, a kiedy Czytaj więcej

  • Biała kiełbasa w cieście

    Składniki: 6 białych parzonych kiełbas, opakowanie ciasta francuskiego, 2 jajka, sól, opakowanie różnych sałat. Czytaj więcej

  • Chlebek wielkanocny

    Składniki na ciasto: 4 jajka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej , ok. półtorej szklanki mąki. Naczynka: pół kg słoniny, pół litra mleka, 10 jajek, sól, pieprz. Ponadto: ok. 40 dag wędliny (kiełbasa, szynka), 5 jajek na twardo, korzeń chrzanu. Czytaj więcej

  • Domowa ćwikła

    Składniki: 1 kg buraków, sól, pieprz , 1-2 łyżki chrzanu, pół łyżki cukru, cebula, łyżeczka oliwy. Czytaj więcej

  • Chrzan jajeczny

    Składniki: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki octu, 6 kopiastych łyżek startego chrza nu (korzenia), łyżka masła, natka do dekoracji. Czytaj więcej

  • Kurczaczki i zajączki z jajek

    Składniki na zajączki: 6 jajek, pęczek szczypiorku, ziarna ziela angielskiego i połówki grochu, kilka gałązek szczypiorku. Składniki na kurczaczki: 4 jajka, 10 dag sera żółtego, 2 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, ziele angielskie, kawałek czerwonej papryki, sałata, żółty barwnik spożywczy. Czytaj więcej