Przepisy świąteczne

  • Torcik straciatella

    Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 75 g cukru, 75 g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 30 dag wiśni, 4 łyżeczki żelatyny, 200 g gorzkiej czekolady, 350 g śmie tanki kremówki 30 proc., 500 g mascarpone, ¾ szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki płatków migdałowych, wiórki czekolady Czytaj więcej

  • Efektowny tort chałwowy

    Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki cukru, 300 g miękkiego masła, 2 łyżki likieru kawowego lub mocnej kawy, 400 g chałwy waniliowej, 1 szklanka konfitury wiśniowej, 200 ml kawy, cukier puder Czytaj więcej

  • Zimowe domki

    Skład na 16 sztuk: ● 4 paczki zwykłych herbatników po 12 sztuk w każdej, 3 szklanki śmietany kremówki, 7 łyżek cukru, 5 łyżek kakao, czubata łyżka żelatyny, 1/4 kostki masła, opakowanie wiórków kokosowych Czytaj więcej

  • Choinki w aromatycznych muffinkach

    Skład na 12 sztuk: ● 190 g cukru pudru ● 270 g mąki ● 2 łyżki przyprawy do piernika ● łyżka kakao ● jajo ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 60 ml oleju ● 180 ml mleka ● 6 łyżeczek dżemu wiśniowego ● 50 g mlecznej czekolady ● 12 paluszków ● 150 g białej czekolady ● zielony barwnik ● cukrowe gwiazdki, kolorowa posypka Czytaj więcej

  • Kakaowe ciastka z gałązkami w śniegu

    Skład na 10 sztuk: Ciasto ● 1/2 kg mąki tortowej ● 1/2 kostki masła ● 5 żółtek ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/2 szklanki cukru pudru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao. Lukier ● 2 białka ● szklanka cukru pudru ● kilka kropel soku z limonki Czytaj więcej

  • Kolorowa choinka pachnąca piernikiem

    Skład na 12 porcji: ● 2,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● po szklance mleka i cukru ● 1/2 szklanki oleju ● 2 łyżki kakao ● 1,5 łyżeczki sody ● przyprawa do piernika ● 3 łyżki powideł ● 150 ml śmietanki kremówki ● cukier puder ● zielony barwnik Czytaj więcej

  • Gotowany pstrąg pod galaretką

    Skład na 6 porcji: ● średniej wielkości pstrąg ● 1/2 marchewki ● 1/2 małej pietruszki ● mała cebula ● listek laurowy ● po 2 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu ● sok z cytryny i średniej wielkości pomarańczy ● łyżka żelatyny ● łyżka groszku konserwowego ● sól i pieprz Czytaj więcej

  • Pieczony łosoś w galarecie

    Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu ● 4 łyżeczki żelatyny ● groszek konserwowy ● kukurydza konserwowa ● sól i pieprz Czytaj więcej

  • Placek korzenny

    Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 22,5 dag konfitury malinowej, 17,5 dag cukru pudru, 2 łyżki rumu, 21 całych migdałów ze skórką, masło do posmarowania foremki Czytaj więcej

  • Makowiec mokka

    Składniki: 15 dag białego cukru, 17,5 dag masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 20 dag gotowej masy makowej, 20 dag mąki, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku, 3 dag mielonych migdałów, 1 łyżka likieru kawowego, 2,5 dag brązowego cukru, 20 dag białej czekolady, 5 dag kwaśnej śmietany, mak do dekoracji, masło i mąka do formy Czytaj więcej