Przepisy świąteczne

  • Plecionka z marcepanem

    Składniki na 25 porcji. Ciasto: 5 dag drożdży, 500 ml ciepłego mleka, 20 dag cukru, 1 kg mąki tortowej, 1 op. cukru waniliowego, 4 żółtka, 20 dag masła, skórka otarta z 1 cytryny, 1 jajko do posmarowania ciasta. Nadzienie: 25 dag marcepana, po 5 dag kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy, rodzynek oraz posiekanych migdałów. Czytaj więcej

  • Słodki keks na miodzie

    Składniki na 30 porcji: 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. płynnego miodu, 10 dag masła, 1/2 szkl. cukru, po 10 dag suszonych moreli, migdałów, orzechów laskowych, rodzynek i kandyzowanych wiśni, 1 jajko, 1 cytryna, 1 łyżka kakao, po 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry oraz zmielonych goździków, tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremek. Czytaj więcej

  • Staropolski makowiec z orzechami

    Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/2 szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 2 dag migdałów bez skórki (blanszowanych), 5 dag orzechów laskowych bez skórki, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 ml rumu. Dekoracja: cukier puder, ciasteczka, np. w kształcie gwiazdek. Czytaj więcej

  • Szwajcarskie ciasto Trzech Króli

    Składniki na 6 porcji: 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta, 10 dag miękkiego masła, 10 dag mielonych migdałów, 10 dag cukru, 1 jajko, 1 żółtko do posmarowania ciasta, porcelanowa figurka króla, cały migdał albo suche ziarenko fasoli. Czytaj więcej

  • Angielski pudding

    Składniki na 8 porcji: 125 ml brandy (ew. rumu), 25 dag masła, po 7 dag cukru brązowego i białego, 3 jajka, 18 dag mąki, po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika, 80 dag różnych bakalii, 25 dag bułki tartej, 150 ml mleka, mąka do posypania. Czytaj więcej

  • Włoska babka

    Składniki na 10 porcji. Zaczyn: 8 dag mąki, 1 op. suchych drożdży, 40 ml letniej wody. Ciasto 1: 25 dag mąki, 7 dag stopionego masła, 7 dag cukru, 2 żółtka, 170 ml ciepłej wody. Ciasto 2: 6 dag mąki, po 2 dag cukru i stopionego masła, 2 żółtka, 1 łyżka miodu, 1 zapach waniliowy, 10 dag rodzynek. Czytaj więcej

  • Francuskie polano

    Składniki na 12 porcji: 8 jajek, 15 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, po 30 dag gorzkiej czekolady i masła, 10 dag cukru pudru, 100 ml rumu. Czytaj więcej

  • Postny kulebiak

    Postny kulebiak

    Składniki na 12 porcji: 2 dag drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki, 210 ml mleka, 3 łyżki masła lub margaryny, 5 jajek, 40 dag pieczarek, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Kotleciki grzybowe

    Kotleciki grzybowe

    Składniki na 8 porcji: 30 dag grzybów leśnych (mrożonych lub ze słoika), 10 dag łuskanego grochu, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki bułki tartej, 3 jajka, olej, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Wigilijne gołąbki

    Składniki na 10 porcji: 30 dag grochu, 15 dag kaszy pęczak, 1 cebula, olej, 1 mała kapusta, 3 szklanki bulionu z kostki, po 1 łyżce masła i mąki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, cukier, majeranek, koperek. Czytaj więcej