Przepisy świąteczne

  • Rolada makowa

    Rolada makowa

    Składniki na 20 porcji: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, skórka pomar. Czytaj więcej

  • Piernikowe choinki z pestkami dyni

    Składniki na 30 sztuk: 40 dag mąki, 3 jajka, 5 dag masła, 30 dag cukru, po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i przyprawy do piernika, 2 łyżki naturalnego miodu, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, cukier puder, pestki dyni, zielony barwnik spożywczy. Czytaj więcej

  • Gwiazdkowy przekładaniec

    Składniki na 6 porcji: 1/4 sałaty lodowej, oliwki, po 25 dag pomidorków, pieczarek i szynki, pieprz, 5 dag żółtego sera, 4 jajka, sól, 1 papryka, po puszce groszku i kukurydzy, majonez, natka. Czytaj więcej

  • Ozorek w galarecie

    Składniki na 6 porcji: 1 cebula, sól, 1 marchew, 80 dag ozorka wołowego, pieprz, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżka żelatyny w proszku, gałązki koperku, ziarnka granatu i łyżka kwaśnej śmietany do dekoracji. Czytaj więcej

  • Krem z kasztanów z parmezanem

    Składniki na 4 porcje: 35 dag jadalnych kasztanów bez skórki, 600 ml bulionu warzywnego, kawałek bulwy kopru włoskiego, 200 mleczka kokosowego, sok z cytryny, 3 dag parmezanu , 4 plasterki szynki, sól, pieprz, oliwa truflowa, 1-2 gałązki rozmarynu. Czytaj więcej

  • Indyk w winogronach

    Składniki na 6 porcji: 380 dag filetu z piersi indyka 31 cebula 31 mała cukinia 33 łyżki masła 3po 20 dag ciemnych i jasnych winogron 3150 ml bulionu drobiowego 350 ml gęstej śmietany 3sól, pieprz 3kilka gałązek natki lub trybuli Czytaj więcej

  • Pasztet z pomidorami

    Składniki na 12 porcji: 1 pierś kurczaka, 3 jajka, 1,5 kg mieszanych mięs, 50 dag boczku, 40 dag wątróbki, pieprz, włoszczyzna, 3 cebule, sól, 2 kajzerki, łyżeczka gałki muszkat., po 1/4 łyżeczki imbiru i tymianku, 1 garść suszonych pomidorów, ziele ang., liść laurowy. Czytaj więcej

  • Szynka w ziołach

    Składniki na 8 porcji: 1 okrągła szynka (tzw. myszka), natka, po 2 łyżki suszonego majeranku, rozmarynu i tymianku, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka pieprzu ziarnistego, 1 łyżka soli, 4 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy. Czytaj więcej

  • Staropolski bigos

    Składniki na 6 porcji: Po 1 kg białej i kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 3/4 kg mieszanych mięs, 20 dag kiełbasy, 2 duże cebule, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, olej, cukier, sól, mielony i ziarnisty pieprz. Czytaj więcej

  • Polędwiczki w sosie pieczarkowym

    Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki (po 30 dag), olej, 1 op. mrożonej brukselki, sól, 20 dag pieczarek, 1 pomidor, 1 cebula, 1 łyżka masła, po 50 ml białego wina i bulionu, 200 ml kremówki, skrobia kukurydziana, czarny i kolorowy pieprz. Czytaj więcej