Przepisy świąteczne

  • Pieczony łosoś w galarecie

    Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu ● 4 łyżeczki żelatyny ● groszek konserwowy ● kukurydza konserwowa ● sól i pieprz Czytaj więcej

  • Placek korzenny

    Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady, 15 dag miękkiego masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 22,5 dag konfitury malinowej, 17,5 dag cukru pudru, 2 łyżki rumu, 21 całych migdałów ze skórką, masło do posmarowania foremki Czytaj więcej

  • Makowiec mokka

    Składniki: 15 dag białego cukru, 17,5 dag masła,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 20 dag gotowej masy makowej, 20 dag mąki, 1 łyżka rozpuszczalnej kawy w proszku, 3 dag mielonych migdałów, 1 łyżka likieru kawowego, 2,5 dag brązowego cukru, 20 dag białej czekolady, 5 dag kwaśnej śmietany, mak do dekoracji, masło i mąka do formy Czytaj więcej

  • Wieniec na grzańcu

    Składniki: 125 ml czerwonego wina, 50 ml soku pomarańczowego, 2 torebki cukru wanilinowego, 1 torebka przyprawy korzennej do grzanego wina, 20 dag masła (margaryny), 20 dag cukru, szczypta soli, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 25 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 2,5 dag mielonych migdałów, 15 dag mlecznej czekolady, 25 cukru pudru, 1 białko, 4-5 łyżeczek soku z cytryny, masło i tarta bułka do foremki, pestki dyni i kandyzowane wiśnie do dekoracji Czytaj więcej

  • Polędwica z dzika w czerwonym winie

    Składniki dla 8 osób: Mięso: polędwiczka z dzika lub z innego mięsa • olej do smażenia • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina • 2 suszone grzyby • szczypta słodkiej papryki • suszone śliwki • szczypta imbiru • szczypta estragonu • sól • pieprz Sos: łyżka masła • łyżka mąki • szklanka mleka • łyżka ostrej musztardy • łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach • szczypta gałki muszkatołowej • sól Czytaj więcej

  • Wołowina w cieście

    Składniki dla 8 osób: 8 plastrów polędwicy wołowej • 2 opakowania ciasta francuskiego • 40 dag jarmużu lub szpinaku • 30 dag grzybów • 2 cebule • 3 łyżki masła klarowanego • ząbek czosnku • jajko • sól • pieprz Czytaj więcej

  • Pieczona pierś z indyka z papryką i grzybami

    Składniki dla 8 osób Mięso: udziec z indyka • 20 dag grzybów • papryka czerwona i zielona • cebula cukrowa • łyżka masła • łyżeczka śmietany • tymianek • sól • pieprz Marynata: pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki przyprawy do drobiu • szczypta pieprzu ziołowego • 2 łyżki oleju • czosnek • sól Czytaj więcej

  • Pasztet

    Składniki dla 8 osób: 40 dag wątróbki z kurczaka • 2 cebule • ząbek czosnku • 2 jajka • 25 dag boczku surowego • 40 dag zielonej soczewicy • 3 marchewki • 2 łyżki orzechów włoskich • garść suszonych grzybów • szczypta gałki muszkatołowej • 2 łyżki mąki • 3 ziela angielskie • 3 liście laurowe • 2 łyżki bułki tartej • łyżeczka masła • olej • majeranek • sól • pieprz Czytaj więcej

  • Makaronowe gniazdka z makiem i bakaliami

    Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej • 4 łyżki orzechów włoskich • łyżka świeżej żurawiny Czytaj więcej

  • Paszteciki z grochem, kapustą i pietruszką

    Składniki dla 6 osób: Ciasto: 50 dag mąki pszennej • 3 łyżki masła • szklanka mleka • pół szklanki jogurtu naturalnego • 3 jajka • 3 dag drożdży • sól Farsz: szklanka grochu • 60 dag kapusty kiszonej • pół pęczku natki pietruszki • 2 łyżki oleju • garść suszonych śliwek • majeranek • ziele angielskie • liście laurowe • czarnuszka • olej • sól • pieprz Czytaj więcej