Przepisy świąteczne

  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Składniki dla 6 osób: 30 dag suszonych grzybów • 20 dag makaronu łazanki • 1 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • marchew • olej • 3 listki laurowe • 4 ziarenka ziela angielskiego • świeże oregano • szczypta kminku • sól • pieprz Czytaj więcej

  • Pierogi z kurkami

    Składniki na 6 osób: Ciasto: 40 dag mąki pszennej • szklanka wrzątku • łyżka masła • szczypta soli Farsz: 30 dag świeżych lub mrożonych kurek • 2 łyżki masła • cebula • szczypta rozmarynu • olej • sól • pieprz Czytaj więcej

  • Rolada z kremem waniliowym i czekoladowym

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 10 dag mąki pszennej • 10 dag cukru • 4 jajka • 5 dag gorzkiej czekolady • 4 łyżki kakao • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika • łyżeczka cynamonu. Krem waniliowy: 400 ml śmietany • 12,5 dag serka mascarpone • 2 łyżki cukru pudru z wanilią • 10 dag suszonej żurawiny. Krem czekoladowy: 25 dag gorzkiej czekolady • 250 ml śmietany. Czytaj więcej

  • Bakaliowy wieniec

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 30 dag mąki pszennej • 125 ml mleka • 3 dag świeżych drożdży • 5 dag masła • 1/4 szklanki cukru • 2 jajka • szczypta soli. Nadzienie: 100 ml konfitury wiśniowej • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych moreli • 5 dag suszonych śliwek. Dekoracja: jajko • łyżka mleka • łyżeczka cynamonu. Czytaj więcej

  • Zupa grzybowa ze śmietaną i orzechami

    Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka orzechów laskowych • szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • sól • pieprz • listki mięty lub bazylii do dekoracji. Czytaj więcej

  • Śledź z cytryną

    Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy • ziele angielskie • szczypta majeranku • łyżeczka sosu sojowego • olej • natka pietruszki • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Karp z plastrami cytryny i migdałami - przepis z Kaszub

    Składniki na 8 porcji: 2 wypatroszone karpie • 4 cytryny • 4 łyżki płatków migdałowych • 4 łyżki mąki • 4 łyżki masła klarowanego • olej do smażenia • pęczek natki pietruszki • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Wielkopolska kapusta z grochem

    Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kapusty kiszonej • 25 dag grochu łuskanego żółtego • 2 cebule • pół puszki słodkiej kukurydzy • ziela angielskie • liście laurowe • olej • kminek • majeranek • tymianek • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Kulebiak z Podlasia

    Składniki na 8 porcji: opakowanie ciasta francuskiego • 50 dag kiszonej kapusty • suszone grzyby • 2 cebule • 3 łyżki orzechów włoskich • 2 ziela angielskie • liść laurowy • kilka ziaren jałowca • olej • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Karp w pomarańczach

    Składniki: 1 sprawiony karp (ok. 1 kg), 1 cytryna, sól, 1 łyżka przyprawy do ryb, 2 łyżki oleju, 2 duże pomarańcze, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 50 ml koniaku, zioła do dekoracji. Czytaj więcej