Przepisy świąteczne

  • Bakaliowy wieniec

    Składniki na 10 porcji. Ciasto: 30 dag mąki pszennej • 125 ml mleka • 3 dag świeżych drożdży • 5 dag masła • 1/4 szklanki cukru • 2 jajka • szczypta soli. Nadzienie: 100 ml konfitury wiśniowej • 10 dag rodzynek • 5 dag suszonych moreli • 5 dag suszonych śliwek. Dekoracja: jajko • łyżka mleka • łyżeczka cynamonu. Czytaj więcej

  • Zupa grzybowa ze śmietaną i orzechami

    Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka orzechów laskowych • szklanka śmietany • 2 łyżki mąki • sól • pieprz • listki mięty lub bazylii do dekoracji. Czytaj więcej

  • Śledź z cytryną

    Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy • ziele angielskie • szczypta majeranku • łyżeczka sosu sojowego • olej • natka pietruszki • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Karp z plastrami cytryny i migdałami - przepis z Kaszub

    Składniki na 8 porcji: 2 wypatroszone karpie • 4 cytryny • 4 łyżki płatków migdałowych • 4 łyżki mąki • 4 łyżki masła klarowanego • olej do smażenia • pęczek natki pietruszki • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Wielkopolska kapusta z grochem

    Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kapusty kiszonej • 25 dag grochu łuskanego żółtego • 2 cebule • pół puszki słodkiej kukurydzy • ziela angielskie • liście laurowe • olej • kminek • majeranek • tymianek • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Kulebiak z Podlasia

    Składniki na 8 porcji: opakowanie ciasta francuskiego • 50 dag kiszonej kapusty • suszone grzyby • 2 cebule • 3 łyżki orzechów włoskich • 2 ziela angielskie • liść laurowy • kilka ziaren jałowca • olej • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Karp w pomarańczach

    Składniki: 1 sprawiony karp (ok. 1 kg), 1 cytryna, sól, 1 łyżka przyprawy do ryb, 2 łyżki oleju, 2 duże pomarańcze, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła, 50 ml koniaku, zioła do dekoracji. Czytaj więcej

  • Karp nadziewany kaszą i grzybami

    Składniki: 1 karp (ok. 2 kg), mieszanka przypraw do ryb, 80 g masła, 50 g suszonych prawdziwków, 200 g kaszy pęczak, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Cwibak jogurtowy

    Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag jogurtu naturalnego, 15 dag oleju, 10 dag kandyzowanych wiśni i suszonych owoców (rodzynek, moreli), 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do foremki, 10 dag polewy czekoladowej, wiórki kokosowe do ozdoby. Czytaj więcej

  • Wieniec z orzechami w karmelu

    Składniki: 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu, 20 dag + 2 łyżki cukru, 4 jajka, szczypta soli, 50 dag mąki, 1 op. cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag tłustego mielonego twarogu, 2 łyżki rumu, 22,5 dag miękkiego masła, 20 dag powideł, 7,5 cukru pudru, 5 dag całych orzechów laskowych, olej do posmarowania formy i folii aluminiowej. Czytaj więcej