Przepisy świąteczne

  • Gwiazdkowa galareta z łososia Karp i spółka

    Składniki na 4 porcje: 5 dag żelatyny w proszku, 2 łyżki octu lub soku z cytryny, 10 dag mrożonych brokułów, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 15 dag wędzonego łososia w plasterkach, 1 cytryna, sól, biały pieprz. Czytaj więcej

  • Szynka na kapuście

    Składniki na 6 porcji: 1,5 kg szynki, 1 łyżka ziaren pieprzu, zioła, 1 główka czerwonej kapusty, 3 cebule, sól, 2 dag masła, 3 liście laurowe, 5 goździków, ocet winny, 3/4 l soku jabłkowego, cukier, musztarda, 1 jako, bułka tarta, pieprz, natka. Czytaj więcej

  • Gęsta zupa z papryką

    Składniki: 4 czerwone papryki, 1 porcja rosołowa (korpus, 3 skrzydełka), 1 cebula, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 3-4 duże pomidory, sól, pieprz, cukier, 1-2 ząbki czosnku, maggi. Czytaj więcej

  • Korzenne śledziki

    Składniki na 6 porcji: 6 filetów śledziowych z octu, olej, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 2 goździki, szczypta cynamonu, pieprz, kardamon, mielona słodka papryka, 2 duże ziemniaki, kwaśna śmietana, szczypior. Czytaj więcej

  • Gęś z owocami i sosem piernikowym

    Składniki na 8 porcji: 1 pomarańcza, 250 ml czerwonego wina, 30 dag suszonych owoców, 2 cebule, jabłko, 1 gęś (4 kg), 1/2 pęczka majeranku , 400 ml bulionu, sól, pieprz, 5 dag pierniczków, 1-2 łyżki mąki kukurydzianej. Czytaj więcej

  • Wołowina z cieciorką

    Składniki na 4 porcje: 50 dag wołowiny, 6 łyżek masła klarow., sałata, po 2 gałązki selera naciowego i marchewki, sól, 1 pietruszka, 3 cebule, czosnek, bulion, pieprz, 1 pomarańcza, po puszce cieciorki i pomidorów, po łyżeczce kuminu i chili, tosty, żurawina. Czytaj więcej

  • Krem ziemniaczany

    Składniki na 6 porcji: 6-8 ziemniaków, sól, 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 ząbki czosnku, 1,5 l bulionu drobiowego, 1 czubata łyżka masła, 1/4 szklanki mleka, 5 dag szynki serrano, gałka muszkatołowa, pieprz, szczypiorek do dekoracji. Czytaj więcej

  • Świąteczna pieczeń

    Składniki na 6 porcji: 1 kg mielonego mięsa (mieszanego), 1 duża marchewka, 2 duże cebule, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 2 kajzerki, 2 jajka, śmietana, keczup, szczypta gałki muszkatołowej, mielona wędzona papryka. Czytaj więcej

  • Sałatka kartoflana

    Składniki: 80 dag ziemniaków, 20 dag dyni hokkaido, 20 dag fasolki szparagowej, 1 czerwona cebula, oliwa, 4 łyżki oleju dyniowego, ocet jabłkowy, 1 łyżeczka cukru, pieprz, 15 dag mieszanych sałat z rukolą, sól. Czytaj więcej

  • Faszerowany łosoś

    Składniki na 6 porcji: 80 dag filetów z łososia, olej, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, 6-8 krewetek tygrysich, 1 papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, 1 duży gotowany ziemniak, 50 ml kremówki, kolendra, 1 łyżka orzeszków piniowych. Czytaj więcej