Przepisy świąteczne

  • Tradycyjna kutia

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki ziaren pszenicy, 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek likieru amaretto, 1/2 szklanki płynnego miodu, po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, łuskanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 kieliszek rumu, skórka z 1 pomarańczy do dekoracji. Czytaj więcej

  • Makowiec

    Składniki na 15 porcji: Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag drobnego cukru do wypieków, 16 dag masła, 200 ml mleka 3,2 proc., 5 żółtek, sól , ekstrakt z wanilii. Masa makowa: 50 dag suchego maku, 12 dag cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki płynnego miodu, 4 białka, aromat migdałowy i rumowy. Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wrzątku. Czytaj więcej

  • Barszcz z uszkami

    Składniki na 8 porcji: Barszcz: 1,5 kg buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 2 kwaśne jabłka, 1 cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 suszone grzyby, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz, cukier, sól, majeranek. Uszka: 35 dag mąki, 150 ml wrzątku, 60 dag kapusty kiszonej, 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju. Czytaj więcej

  • Śledzie w sosie musztardowym

    Składniki na 4-6 porcji: 50 dag solonych filetów śledziowych, 5 cebul, po 5 łyżek musztardy francuskiej i oleju, 1-2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, pieprz. Czytaj więcej

  • Pierogi z pieczarkami

    Składniki na 6 porcji: 3 szklanki mąki tortowej, 1 cebula, 1 szklanka wrzątku, po 1 łyżce masła i oleju, 25-30 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo mielony. Czytaj więcej

  • Kapusta z fasolą i grzybami

    Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 2 cebule, 15 dag białej fasoli jaś, 1,5 szklanki suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie. Czytaj więcej

  • Tradycyjny karp z patelni

    Składniki na 8-10 porcji: 1 karp ok. 2 kg, sok z 1 cytryny, 5-6 łyżek mąki, 2 jajka, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, olej do smażenia, masło, cytryna do dekoracji. Czytaj więcej

  • Zupa z suszonych grzybów

    Składniki na 6 porcji: 2 szklanki suszonych grzybów, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 200 ml śmietany 18 proc., 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 20 dag makaronu. Czytaj więcej

  • Karp po żydowsku

    Składniki na 8-10 porcji: 2 karpie, 50 dag cebuli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 dag rodzynek, 10 dag obranych migdałów, sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier, żelatyna (ok. 4-5 łyżeczek na 1 l wywaru rybnego). Czytaj więcej

  • Donaty z piekarnika

    Składniki: 1 i 1/3 szklanki mleka, 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży, 2 łyżki masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 5 szklanek mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 opakowania polewy z mlecznej czekolady, orzeszki lub posypka Czytaj więcej