Przepisy świąteczne

  • Karp nadziewany kaszą i grzybami

    Składniki: 1 karp (ok. 2 kg), mieszanka przypraw do ryb, 80 g masła, 50 g suszonych prawdziwków, 200 g kaszy pęczak, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Cwibak jogurtowy

    Składniki: 3 jajka, 15 dag cukru, 15 dag jogurtu naturalnego, 15 dag oleju, 10 dag kandyzowanych wiśni i suszonych owoców (rodzynek, moreli), 25 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, tłuszcz i mąka do foremki, 10 dag polewy czekoladowej, wiórki kokosowe do ozdoby. Czytaj więcej

  • Wieniec z orzechami w karmelu

    Składniki: 15 dag mielonych orzechów laskowych, 1 łyżeczka cynamonu, 20 dag + 2 łyżki cukru, 4 jajka, szczypta soli, 50 dag mąki, 1 op. cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag tłustego mielonego twarogu, 2 łyżki rumu, 22,5 dag miękkiego masła, 20 dag powideł, 7,5 cukru pudru, 5 dag całych orzechów laskowych, olej do posmarowania formy i folii aluminiowej. Czytaj więcej

  • Tradycyjna kutia

    Składniki na 12 porcji: 2 szklanki ziaren pszenicy, 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru pudru, 5 łyżek likieru amaretto, 1/2 szklanki płynnego miodu, po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, łuskanych migdałów, orzechów laskowych i włoskich, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 1 kieliszek rumu, skórka z 1 pomarańczy do dekoracji. Czytaj więcej

  • Makowiec

    Składniki na 15 porcji: Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag drobnego cukru do wypieków, 16 dag masła, 200 ml mleka 3,2 proc., 5 żółtek, sól , ekstrakt z wanilii. Masa makowa: 50 dag suchego maku, 12 dag cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki płynnego miodu, 4 białka, aromat migdałowy i rumowy. Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wrzątku. Czytaj więcej

  • Barszcz z uszkami

    Składniki na 8 porcji: Barszcz: 1,5 kg buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 2 kwaśne jabłka, 1 cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 suszone grzyby, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz, cukier, sól, majeranek. Uszka: 35 dag mąki, 150 ml wrzątku, 60 dag kapusty kiszonej, 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju. Czytaj więcej

  • Śledzie w sosie musztardowym

    Składniki na 4-6 porcji: 50 dag solonych filetów śledziowych, 5 cebul, po 5 łyżek musztardy francuskiej i oleju, 1-2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, pieprz. Czytaj więcej

  • Pierogi z pieczarkami

    Składniki na 6 porcji: 3 szklanki mąki tortowej, 1 cebula, 1 szklanka wrzątku, po 1 łyżce masła i oleju, 25-30 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo mielony. Czytaj więcej

  • Kapusta z fasolą i grzybami

    Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 2 cebule, 15 dag białej fasoli jaś, 1,5 szklanki suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie. Czytaj więcej

  • Tradycyjny karp z patelni

    Składniki na 8-10 porcji: 1 karp ok. 2 kg, sok z 1 cytryny, 5-6 łyżek mąki, 2 jajka, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, olej do smażenia, masło, cytryna do dekoracji. Czytaj więcej