Przepisy świąteczne

  • Kompot ze śliwek

    Składniki (8 porcji): ● 300 g suszonych śliwek (polskich) ● 100 g suszonych jabłek ● 50 g suszonych gruszek ● 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu ● 5 goździków ● nieduży kawałek kory cynamonu Czytaj więcej

  • Piernik z bakaliami

    Składniki na 20 porcji Na ciasto: 35 dag miodu, 12 dag cukru,20 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1 łyżka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu, 50 dag mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 125 ml mleka, 10 dag migdałów, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag moreli. Ponadto: 5 dag blanszowanych migdałów, 5 dag kandyzowanych wiśni, 1 łyżka posiekanych pistacji Czytaj więcej

  • Bakaliowe serduszka

    Skład na 70 sztuk: ● 100 g płynnego miodu ● 30 g masła ● jajo ● 50 g brązowego cukru ● 250 g mąki ● po łyżce kakao i proszku do pieczenia ● 2 łyżeczki przyprawy do piernika ● owoce kandyzowane, bakalie i gotowe kolorowe lukry do dekoracji. Czytaj więcej

  • Korzenna gwiazda w czekoladzie

    Skład na 12 porcji: ● 80 g gorzkiej czekolady ● 4 jaja ● 100 g masła ● 150 g cukru ● łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● sok z 1/2 cytryny ● przyprawa do piernika ● 125 g mąki ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 125 g mielonych migdałów ● aromat rumowy ● 200 g mlecznej czekolady. Czytaj więcej

  • Czerwona kapusta duszona z gruszką

    • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 cebule, pokrojone na talarki • 2 duże posiekane ząbki czosnku • 30 jagód jałowca, posiekanych • 1 poszatkowana czerwona kapusta (ok. 1 kg) • 2 łyżki mielonego cynamonu • 4 łyżki czerwonego octu winnego • 3 łyżki brązowego cukru • 600 ml bulionu warzywnego • 2 twarde gruszki, obrane i pokrojone na ósemki Czytaj więcej

  • Karp pieczony z jabłkami

    • karp sprawiony (ok. 1 kg) • 2 duże jabłka (Szara Reneta, Jonagold, inne) • 1/2 cebuli pokrojonej w talarki • sól i czarny pieprz • masło • oliwa Czytaj więcej

  • Świąteczny grzaniec

    • 1 klementynka • 1/2 cytryny • 1/2 limonki • 100 g brązowego cukru • 3 goździki • 1/2 laski cynamonu • 1 liść laurowy • szczypta gałki muszkatołowej • 1/2 laski wanilii • 1 gwiazdka anyżu • 1 butelka czerwonego wina Czytaj więcej

  • Kutia z pęczakiem i daktylami

    Składniki: • 1 szklanka ugotowanego pęczaku • 1/2 szklanki maku • 1 garść daktyli • kilka fig • kilka moreli • kilka owoców suszonej żurawiny • 1 garść orzechów (laskowe, włoskie) • kilka migdałów • syrop daktylowy • 1/3 szklanki mleczka ryżowego • sok z 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Wigilijny barszcz z pasztecikami

    Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • 1/4 selera • skórki z 4 dużych jabłek • kilka suszonych grzybków • kilka suszonych śliwek • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 1–2 goździki • sól, pieprz • sok z cytryny • 1 łyżeczka majeranku • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka dobrego oleju • 300–500 ml zakwasu buraczanego. Paszteciki: • 100 g masła • 1/2 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki oliwy z oliwek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • ok. 2 szklanek mąki • sezam, czarnuszka. Czytaj więcej

  • Makowy wieniec

    Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka ciepłego mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru. Nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii. Czytaj więcej