Przepisy świąteczne

  • Wołowina w winie

    Składniki na 6 porcji: 1 kg udźca wołowego, zioła, 1 cebula, ząbek czosnku, 3 marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 2 liście laurowe, żurawina, 8 ziaren pieprzu, 2-3 gałązki rozmarynu , 750 ml wytrawnego czerwonego wina, 10 dag boczku, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Pasztet wieprzowy

    Pasztet wieprzowy

    Składniki na 6 porcji: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg surowego boczku, 2 marchewki, 1/2 selera, 30 dag wątróbki wieprzowej, 2 cebule, olej, 1 bułka, sól, mleko, pieprz, 2 jajka, garść żurawiny, masło, bułka tarta do formy. Czytaj więcej

  • Chrupiący kurczak na jarzynach

    Składniki na 6 porcji: 1 kurczak (1,2 kg), sól, po 3 gałązki rozmarynu, majeranku i natki, pieprz , 5 łyżek masła, 1 łyżka mąki, 6 łyżek wytrawnego białego wina, 1 opakowanie mrożonych warzyw. Czytaj więcej

  • Gwiazdki do barszczu

    Składniki: 30 dag pieczarek, 1 cebula, po 1 łyżce śmietany, oleju, masła i mąki, natka, sól, pieprz, 4 płaty ciasta francuskiego, 1 żółtko, jasny i ciemny sezam. Czytaj więcej

  • Faszerowane pieczarki z serem

    Składniki: 8 pieczarek, 1 duża cebula lub 2 mniejsze, 5 dag masła, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Rybna terrina

    Składniki na 6 porcji: 30 dag mrożonego filetu z dorsza, 20 dag filetu z łososia (bez skóry), 4 jajka, 2 białka, 15 dag kremówki 36 proc., 2 dag liści szpinaku, 4 łyżki masła, po 2 łyżki posiekanej bazylii i natki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Tatar ze śledzia

    Składniki: 3 ziemniaki, 2 cebule, 1 długi ogórek sałatkowy, 6 filetów śledziowych z oleju. 3-4 grzybki z octu, olej, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. Czytaj więcej

  • Korzenny kompot

    Składniki: 4 jabłka, 4 dag miodu, 10 dag suszonych śliwek, po 1 bananie i pomarańczy, 2 dag imbiru, 1/4 laski wanilii, 20 dag cukru trzcinowego (lub zwykłego), 4 goździki, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu. Czytaj więcej

  • Kluski z makiem

    Składniki: 1 szklanka maku, sól, kilka łyżek miodu, po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i laskowych, suszonych moreli oraz śliwek, 1 laska wanilii, 1,5 l mleka, 1 opakowanie makaronu. Czytaj więcej

  • Zupa rybna

    Składniki: 3/4 kg ryb morskich albo słodkowodnych (lub mieszanych), 250 ml białego wina, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 2 marchewki, 1/4 selera , 1 pietruszka, jajko, groszek, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, kilka gałązek natki, 1-2 łyżki bułki tartej, pieprz czarny mielony i ziarnisty. Czytaj więcej