Przepisy świąteczne

  • Wieniec makowy

    Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru; nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii. Czytaj więcej

  • Keksik

    Składniki na 10 porcji: ● 5 jajek ● 2 szkl. mąki ● kostka masła ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 30 dag mieszanki bakaliowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilka kropli olejku rumowego ● sól. Czytaj więcej

  • Aksamitny sernik wiedeński

    Składniki na 12 porcji: ● 35 dag serka homogenizowanego ● 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego ● 20 dag cukru ● 4 jajka ● 20 dag mąki pszennej ● 125 ml kwaśnej śmietany ● łyżka mąki kukurydzianej ● cukier puder. Czytaj więcej

  • Piernik w czekoladzie

    Składniki na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 15 dag masła ● 30 dag płynnego miodu ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki rumu ● 15 dag cukru ● 3 jajka ● po łyżeczce smażonej skórki pomarańczowej i przyprawy piernikowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● tabliczka czekolady deserowej ● łyżka masła. Czytaj więcej

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki na 6 porcji: ● pół kg buraków, włoszczyzna ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● liść laurowy ● ziarenka pieprzu ● 2 łyżki koncentratu buraczanego. Uszka: ● szklanka mąki ● sól ● pieprz ● 3 dag ugotowanych suszonych grzybów ● cebula ● natka ● jajko ● łyżka oleju. Czytaj więcej

  • Karp w galarecie

    Składniki na 4 porcje: ● dość duży sprawiony karp ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty) ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu. Czytaj więcej

  • Piernikowa chatka

    Składniki na 10 porcji (1 sztukę): Na ciasto piernikowe: 600 g mąki pszennej, 250 g margaryny, 200 g brązowego cukru, 7 łyżek płynnego miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 5 łyżeczek przyprawy do piernika. Ponadto: 200 g cukru pudru, 1 białko, 2 opakowania paluszków, migdały, kolorowa posypka. Czytaj więcej

  • Zimowe muffiny

    Składniki na 12 sztuk: Na muffiny: 75 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g cukru, 125 g miękkiego masła lub margaryny, 2 jajka, 4 łyżki mleka. Ponadto: 300 ml mleka, 1 budyń śmietankowy, 5 łyżeczek cukru, 250 g serka mascarpone, 350 ml śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru pudru, niebieski barwnik spożywczy, srebrne kuleczki spożywcze. Czytaj więcej

  • Choinki z niespodzianką

    Składniki na 10 sztuk: Na ciasto: 300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru pudru, 150 g zimnego masła lub margaryny, 1 żółtko, 3 łyżki zimnej wody. Na nadzienie: po 40 g suszonych moreli, rodzynek, żurawiny, 40 ml soku jabłkowego, 20 g miękkiego masła, po szczypcie mielonego imbiru i cynamonu. Ponadto: 1 białko, cukier kryształ. Czytaj więcej

  • Orzechowe ciasteczka

    Składniki na ok. 30 sztuk: Na ciasteczka: 270 g mąki pszennej, 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich, 80 g cukru pudru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 200 g miękkiego masła lub margaryny. Ponadto: 250 g cukru pudru, 1 białko, ½ łyżeczki soku z cytryny, migdały , pistacje, orzechy laskowe, kandyzowane wiśnie oraz ananasy, suszone morele. Czytaj więcej