Przepisy świąteczne

  • Śledzie z żurawiną

    Składniki na 6 porcji: 6 płatów śledziowych z zalewy, po 1 dużej białej i czerwonej cebuli, 10 dag suszonej żurawiny, olej, cukier, 2 cytryny, 1 jabłko, pieprz, gorczyca, koperek. Czytaj więcej

  • Kutia pszeniczna

    Składniki: 50 dag ziaren pszenicy, 1 szklanka maku, 15 dag rodzynek, 20 dag naturalnego miodu, po 10 dag orzechów laskowych i włoskich, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce. Czytaj więcej

  • Grzybowe paszteciki

    Składniki: 50 dag pieczarek, 2 duże cebule, olej do smażenia, 3 jajka, kilka gałązek natki, 1 opakowanie gotowego ciasta drożdżowego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek. Czytaj więcej

  • Szczupak w galarecie

    Składniki na 6 porcji: 3 marchewki, pietruszka, 1 średni szczupak, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, 1,5 łyżki żelatyny, pół papryki, 1/2 pęczka koperku, cytryna, sól, biały pieprz. Czytaj więcej

  • Wigilijna zupa grzybowa

    Składniki na 6 porcji: 2 cebule, 1/4 selera, po 3 łyżki masła i kremówki, 30 dag mrożonych grzybów, 1,2 l bulionu, 2 suszone grzyby, 2 łyżki mąki, 1/2 szkl. mleka, sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, natka, listek laurowy. Czytaj więcej

  • Kulebiak z kapustą

    Składniki na 8 porcji: 1 szkl. mąki, 2 jajka, po 2 łyżki masła i oleju, 1 kg czerwonej kapusty, cukier, 1 duża czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ocet balsamiczny, kminek, 6 łyżek oliwy, 10 łyżek żurawiny do mięs, białko, sezam. Czytaj więcej

  • Kompot z suszu

    Składniki: 15 dag suszonych jabłek, po 10 dag suszonych moreli, gruszek, śliwek oraz fig (lub innych owoców), 1,5 szklanki cukru, 4 goździki, skórka i sok z cytryny, laska cynamonu. Czytaj więcej

  • Karp w papryce

    Składniki na 6 porcji: 6 filetów z karpia, masło, 1 cytryna, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 100 ml kremówki 30 proc., olej do smażenia, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 1 op. kulek ziemniaczanych. Czytaj więcej

  • Muszle z makiem i bakaliami

    8 porcji Składniki na 8 porcji: 1 szkl. maku, 1 szkl. śmietanki, 10 dag cukru, 5 łyżek miodu, sok z 1 pomarańczy, 1/2 laski wanilii, po 5 dag rodzynek, fig, migdałów, orzechów i kandyzowanych owoców, kieliszek rumu. Czytaj więcej

  • Naleśnikowe pakieciki

    Składniki na 8 porcji: 5 dag suszonych podgrzybków lub prawdziwków, 50 dag kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2-3 średnie cebule , 3/4 szklanki mąki, olej, 1,5 szklanki mleka, 3 jajka, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz. Czytaj więcej