Przepisy świąteczne

  • Karp w galarecie

    Składniki na 4 porcje: ● karp (ok. 1,5 kg) ● marchewka ● pietruszka ● pół selera ● Vegeta ● czubryca ● pieprz ● sól ● ugotowane na twardo jajko ● cytryna ● 2 łyżeczki żelatyny. Czytaj więcej

  • Pieczony karp

    Składniki: 1 duży karp, sok z jednej cytryny, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, przyprawa do ryb lub ulubione zioła, ziele angielskie, liście laurowe Czytaj więcej

  • Karp faszerowany grzybami

    Składniki:  2 kg karpia  200 g suszonych podgrzybków  1 cebula  masło  sól  pieprz  natka pietruszki  1 cytryna. Czytaj więcej

  • Śledzie z oliwkami

    Składniki na 6 porcji: 60 dag płatów śledziowych ze słonej zalewy, 3 duże cebule, po kilkanaście czarnych i zielonych oliwek bez pestek, 3 kawałki marynowanej papryki, 2 łyżki kaparów. Zalewa: 3/4 szkl. octu 10%, 3/4 szkl. wody, 1 szkl. oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 5 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 1 łyżeczka nasion kolendry, szczypta suszonego oregano. Dodatkowo: natka pietruszki. Czytaj więcej

  • Wykwintne piramidki śledziowe

    Składniki na 6 porcji: 6 płatów śledziowych, 3 twarde jabłka, 4 ziemniaki, 2 duże ogórki kwaszone, 2 małe czerwone cebule, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanego koperku + koperek do dekoracji, 1 cytryna pokrojona na ćwierćplasterki, sok z 1/2 cytryny, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, 1/3 szkl. oleju słonecznikowego. Czytaj więcej

  • Tuszka karpia pieczona w cebuli

    Składniki na 8 porcji. Ryba: 1,5 kg karpia, 1 cały por, 1/2 limonki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki lubczyku i tymianku, sól, pieprz biały, 2 łyżki masła. Jarzynka: 10 cebulek szalotek, 1 obrany i posiekany ząbek czosnku, 1/2 kostki masła, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka brązowego cukru, 5 łyżek białego wytrawnego wina, pieprz. Czytaj więcej

  • Świąteczny karp w galarecie

    Składniki na 6 porcji: 1 duży sprawiony karp + oczyszczona głowa karpia, 3 łyżki suszonej żurawiny, 1 pęczek włoszczyzny, 2 grube marchewki, 2 cebule, 2 białka, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki żelatyny, 1 łyżeczka soli, 3 listki laurowe, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, kilka listków natki pietruszki. Czytaj więcej

  • Fileciki rybne na kapuście

    Składniki na 5 porcji. Ryba: 60 dag mrożonych filetów białej ryby, np. dorsza bałtyckiego, 1/2 cytryny, szczypta mielonego kminku, szczypta majeranku, sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia. Kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 2 jabłka, 4 łyżki czerwonego wina, garść kaparów, 2 łyżki cukru, po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i majeranku, 3 łyżki masła. Czytaj więcej

  • Delikatesowe koreczki śledziowe

    Składniki na 6 porcji: 3 płaty śledziowe marynowane, 8 pomidorów suszonych w oleju, 4-5 grubszych korniszonków, 2-3 kromki razowego chleba, 1 łyżeczka musztardy, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta czarnego pieprzu, papryka i natka pietruszki do dekoracji. Czytaj więcej

  • Śledzie z żurawiną i miodem

    Składniki na 4 porcje: 4 płaty śledziowe w oliwie, 3 łyżki suszonej żurawiny, 1 jabłko, 1 czerwona cebula, 3 gałązki koperku, 1/2 cy tryny, grubo mielony pieprz, 1/3 szkl. oleju, łyżeczka miodu. Czytaj więcej