Przepisy świąteczne

  • Zupa z suszonych grzybów

    Składniki na 6 porcji: 2 szklanki suszonych grzybów, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 200 ml śmietany 18 proc., 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 20 dag makaronu. Czytaj więcej

  • Karp po żydowsku

    Składniki na 8-10 porcji: 2 karpie, 50 dag cebuli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 dag rodzynek, 10 dag obranych migdałów, sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier, żelatyna (ok. 4-5 łyżeczek na 1 l wywaru rybnego). Czytaj więcej

  • Donaty z piekarnika

    Składniki: 1 i 1/3 szklanki mleka, 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży, 2 łyżki masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 5 szklanek mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 opakowania polewy z mlecznej czekolady, orzeszki lub posypka Czytaj więcej

  • Wieniec makowy

    Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru; nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii. Czytaj więcej

  • Keksik

    Składniki na 10 porcji: ● 5 jajek ● 2 szkl. mąki ● kostka masła ● szkl. cukru ● torebka cukru wanilinowego ● 30 dag mieszanki bakaliowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● kilka kropli olejku rumowego ● sól. Czytaj więcej

  • Aksamitny sernik wiedeński

    Składniki na 12 porcji: ● 35 dag serka homogenizowanego ● 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego ● 20 dag cukru ● 4 jajka ● 20 dag mąki pszennej ● 125 ml kwaśnej śmietany ● łyżka mąki kukurydzianej ● cukier puder. Czytaj więcej

  • Piernik w czekoladzie

    Składniki na 12 porcji: ● 2 szklanki mąki ● 15 dag masła ● 30 dag płynnego miodu ● 20 dag orzechów włoskich ● 2 łyżki rumu ● 15 dag cukru ● 3 jajka ● po łyżeczce smażonej skórki pomarańczowej i przyprawy piernikowej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● tabliczka czekolady deserowej ● łyżka masła. Czytaj więcej

  • Barszczyk z uszkami

    Składniki na 6 porcji: ● pół kg buraków, włoszczyzna ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● liść laurowy ● ziarenka pieprzu ● 2 łyżki koncentratu buraczanego. Uszka: ● szklanka mąki ● sól ● pieprz ● 3 dag ugotowanych suszonych grzybów ● cebula ● natka ● jajko ● łyżka oleju. Czytaj więcej

  • Karp w galarecie

    Składniki na 4 porcje: ● dość duży sprawiony karp ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty) ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu. Czytaj więcej

  • Piernikowa chatka

    Składniki na 10 porcji (1 sztukę): Na ciasto piernikowe: 600 g mąki pszennej, 250 g margaryny, 200 g brązowego cukru, 7 łyżek płynnego miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 5 łyżeczek przyprawy do piernika. Ponadto: 200 g cukru pudru, 1 białko, 2 opakowania paluszków, migdały, kolorowa posypka. Czytaj więcej