Przepisy świąteczne

  • Pierniczki na choinkę

    Składniki na 20 porcji: • 1,5 szklanki mąki • 2 łyżki cukru • 3 łyżki wody • 2 łyżeczki sody • jajko • 2 łyżki miodu • 3 łyżeczki przyprawy do piernika • 40 g margaryny • łyżka śmietany Czytaj więcej

  • Blok czekoladowy

    Składniki na 20 porcj: • 40 dag herbatników • 20 dag orzechów włoskich • 10 dag rodzynek • 20 dag masła • 10 dag cukru • 3 łyżki naturalnego kakao • 100 ml mleka Czytaj więcej

  • Lizaki renifery

    Składniki na 8 porcji: • 70 dag mlecznej czekolady  • opakowanie słonych precelków • drażetki czekoladowe w kolorze białym, czerwonym i brązowym • patyczki do lizaków lub lodów Czytaj więcej

  • Domek z piernika

    Składniki na 4 porcje: • 60 dag mąki pszennej • kostka masła • 20 dag cukru • 7 łyżek płynnego miodu • opakowanie przyprawy do piernika; lukier: • szklanka cukru pudru • białko jajka • sok z cytryny; dekoracja: • czekoladowe drażetki • świąteczne landrynki • laski cynamonu Czytaj więcej

  • Zielone choineczki z bombkami

    Składniki na 10 sztuk: Ciasteczka: 20 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru • 2 żółtka • 10 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku • szczypta soli. Dekoracja: szklanka cukru pudru • 2 łyżki ciepłej wody • barwne drażetki. Czytaj więcej

  • Gwiazda z makiem

    Ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3/5 kostki do pieczenia (150 g), 1/2 szklanki mleka, 2 duże jajka, 20 g drożdży, szczypta soli. Dodatkowo: 400 g gotowej masy makowej, 1 jajko, 1 białko cukier puder do oprószenia, kandyzowane wisienki do dekoracji. Czytaj więcej

  • Smakowita choinka

    Składniki: ● 2 rolki ciasta francuskiego ● 150 g masy makowej ● 1 białko ● garść suszonej żurawiny ● migdały w płatkach ● cukier puder do dekoracji Czytaj więcej

  • Kompot ze śliwek

    Składniki (8 porcji): ● 300 g suszonych śliwek (polskich) ● 100 g suszonych jabłek ● 50 g suszonych gruszek ● 1/4 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu ● 5 goździków ● nieduży kawałek kory cynamonu Czytaj więcej

  • Piernik z bakaliami

    Składniki na 20 porcji Na ciasto: 35 dag miodu, 12 dag cukru,20 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1 łyżka przyprawy do piernika, 2 łyżeczki cynamonu, 50 dag mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 125 ml mleka, 10 dag migdałów, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 10 dag moreli. Ponadto: 5 dag blanszowanych migdałów, 5 dag kandyzowanych wiśni, 1 łyżka posiekanych pistacji Czytaj więcej

  • Bakaliowe serduszka

    Skład na 70 sztuk: ● 100 g płynnego miodu ● 30 g masła ● jajo ● 50 g brązowego cukru ● 250 g mąki ● po łyżce kakao i proszku do pieczenia ● 2 łyżeczki przyprawy do piernika ● owoce kandyzowane, bakalie i gotowe kolorowe lukry do dekoracji. Czytaj więcej