Przepisy świąteczne

  • Korzenna gwiazda w czekoladzie

    Skład na 12 porcji: ● 80 g gorzkiej czekolady ● 4 jaja ● 100 g masła ● 150 g cukru ● łyżeczka kawy rozpuszczalnej ● sok z 1/2 cytryny ● przyprawa do piernika ● 125 g mąki ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 125 g mielonych migdałów ● aromat rumowy ● 200 g mlecznej czekolady. Czytaj więcej

  • Czerwona kapusta duszona z gruszką

    • 2 łyżki oliwy z oliwek • 2 cebule, pokrojone na talarki • 2 duże posiekane ząbki czosnku • 30 jagód jałowca, posiekanych • 1 poszatkowana czerwona kapusta (ok. 1 kg) • 2 łyżki mielonego cynamonu • 4 łyżki czerwonego octu winnego • 3 łyżki brązowego cukru • 600 ml bulionu warzywnego • 2 twarde gruszki, obrane i pokrojone na ósemki Czytaj więcej

  • Karp pieczony z jabłkami

    • karp sprawiony (ok. 1 kg) • 2 duże jabłka (Szara Reneta, Jonagold, inne) • 1/2 cebuli pokrojonej w talarki • sól i czarny pieprz • masło • oliwa Czytaj więcej

  • Świąteczny grzaniec

    • 1 klementynka • 1/2 cytryny • 1/2 limonki • 100 g brązowego cukru • 3 goździki • 1/2 laski cynamonu • 1 liść laurowy • szczypta gałki muszkatołowej • 1/2 laski wanilii • 1 gwiazdka anyżu • 1 butelka czerwonego wina Czytaj więcej

  • Kutia z pęczakiem i daktylami

    Składniki: • 1 szklanka ugotowanego pęczaku • 1/2 szklanki maku • 1 garść daktyli • kilka fig • kilka moreli • kilka owoców suszonej żurawiny • 1 garść orzechów (laskowe, włoskie) • kilka migdałów • syrop daktylowy • 1/3 szklanki mleczka ryżowego • sok z 1/2 cytryny. Czytaj więcej

  • Wigilijny barszcz z pasztecikami

    Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • 1/4 selera • skórki z 4 dużych jabłek • kilka suszonych grzybków • kilka suszonych śliwek • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 1–2 goździki • sól, pieprz • sok z cytryny • 1 łyżeczka majeranku • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka dobrego oleju • 300–500 ml zakwasu buraczanego. Paszteciki: • 100 g masła • 1/2 szklanki jogurtu • 1/3 szklanki oliwy z oliwek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 jajko • 1 łyżeczka soli • ok. 2 szklanek mąki • sezam, czarnuszka. Czytaj więcej

  • Makowy wieniec

    Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka ciepłego mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru. Nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii. Czytaj więcej

  • Karp w galarecie

    Składniki na 4 porcje: ● karp (ok. 1,5 kg) ● marchewka ● pietruszka ● pół selera ● Vegeta ● czubryca ● pieprz ● sól ● ugotowane na twardo jajko ● cytryna ● 2 łyżeczki żelatyny. Czytaj więcej

  • Pieczony karp

    Składniki: 1 duży karp, sok z jednej cytryny, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, przyprawa do ryb lub ulubione zioła, ziele angielskie, liście laurowe Czytaj więcej

  • Karp faszerowany grzybami

    Składniki:  2 kg karpia  200 g suszonych podgrzybków  1 cebula  masło  sól  pieprz  natka pietruszki  1 cytryna. Czytaj więcej