Przepisy świąteczne

  • Postna kapusta

    Składniki na 6 porcji: 5 dag grzybów suszonych (prawdziwków lub podgrzybków), 1 kg kwaszonej kapusty, ziele angielskie i liść laurowy, 10 dag masła lub oleju, sól, czarny i kolorowy pieprz, majeranek. Czytaj więcej

  • Pierogi z grochem

    Składniki na 10 porcji: 1 szklanka całego grochu , 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 70 dag kapusty kiszonej, 2 średnie cebule, 1 łyżka masła, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, suszony majeranek, świeże zioła do dekoracji. Czytaj więcej

  • Barszcz z jabłkiem

    Barszcz z jabłkiem

    Składniki na 8 porcji: 2 kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 duża cebula, 3 łyżki oliwy, 3 liście laurowe, cukier, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 małe jabłko, 3 ząbki czosnku, majeranek, sok z cytryny, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Panierowany karp w płatkach migdałów

    8 porcji Składniki: 1 cały karp (około 1,5 kg), 2 cebule, 2 cytryny, 10 dag śliwek kalifornijskich, 4 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej, natka, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 3 dag płatków migdałowych, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Biszkoptowiec z pianką

    Składniki na 14-16 porcji: 1 szkl. mąki pszen., 1 szkl. cukru, 3/4 szkl. maku, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia; krem: 400 ml śmietany kremówki, 50 dag serka waniliowego, 3 dag żelatyny; poncz: 1/3 szkl. ciepłej wody, aromat waniliowy, sok z 1/2 cytryny; lukier: 1 łyżeczka maku, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki serka mascarpone, 1 łyżka wrzątku; dodatkowo: 1 blat biszkoptowy. Czytaj więcej

  • Jabłkowy makowczyk

    Składniki na 14-16 porcji: 25 dag mąki pszennej, 13 dag masła, 12 dag cukru, 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia qkilka kropli esencji waniliowej; masa makowa: 20 dag zmielonego suchego maku, 20 dag cukru, 30 dag jabłek, 4 jajka q4 łyżki kaszy manny, 10 dag masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; polewa: 1/2 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy Czytaj więcej

  • Orkiszowy zawijaniec z makiem

    Składniki na 10 porcji: 55 dag mąki orkiszowej typ 750, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag drożdży, 20 dag kwaśnej śmietany , 25 dag masła, 3 żółtka, sól, 1 jajko do posmarowania; masa: 40 dag masy makowej , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta suchych drożdży, po 1 łyżce masła i miodu; kruszonka: 10 dag mąki, 5 dag masła, 3-4 łyżki cukru Czytaj więcej

  • Pomarańczowa kostka

    Składniki na 14-16 porcji: 25 dag mąki pszennej, 20 dag cukru pudru, 25 dag masła lub margaryny, 3 jajka, 10 dag suchego maku, skórka otarta z 4 pomarańczy, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, 1 łyżka kakao, 1 szkl. konfitury pomarańczowej, 3-4 łyżki orzechów, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia qszczypta soli qkandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji; lukier: 6 łyżek serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru Czytaj więcej

  • Placek makowy z nutą cytrynową

    Składniki na 12-14 porcji: 50 dag mąki krupczatki, 10 dag drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 4 żółtka, 25 dag masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; masa: 1 puszka gotowej masy makowej (ok. 80 dag), 2 łyżki bułki tartej, 4 białka, 1 łyżeczka esencji cytrynowej, 2 łyżki miodu; lukier: 20 dag cukru pudru, 5-6 łyżek soku cytrynowego. Czytaj więcej

  • Strucla makowa na śmietanie

    Składniki na 24-26 porcji: 40 dag mąki pszennej, po 3 łyżki cukru i cukru waniliowego, 5 dag drożdży, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 jajko, 1 szkl. gęstej śmietany (w temp. pokojowej). Masa: 50 dag maku, 1/2 l mleka, 2 dag drożdży, 2 jajka, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, 10 dag rodzynek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej; dekoracja: owoce kandyzowane, 1 szkl. cukru pudru, 2-3 łyżki wrzątku. Czytaj więcej