Aksamitny pasztet w koszulce

Przygotowanie 95 minut Porcja 230 kcal Koszt porcji ok. 2,40 zł Przepis dla 12 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki:

Po 25 dag zadniej cielęciny i wieprzowiny, imbir, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa, cynamon, 3 goździki, litr białego wytrawnego wina,4 liście laurowe, 2 cebule, 3 jajka, po 2 łyżki masła, tartej bułki i żelatyny, sól, biały pieprz

Reklama

Umyte i osuszone mięso zalej marynatą z wina z solą, oba rodzajami pieprzu, startą gałką, szczyptą cynamonu, tłuczonymi goździkami, imbirem, liśćmi laurowymi i cebulą podsmażoną na łyżce masła. Odstaw na dwa dni.

Mięso zmiel trzykrotnie, dopraw do smaku. Wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Przykryj folią aluminiową i piecz godzinę w 180°C. Dobrze wystudź. Przecedzoną marynatę gotuj, aż odparuje do połowy. Rozmieszaj w niej namoczoną żelatynę. Tężejącą galaretą zalej pasztet. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej