Aksamitny pasztet w koszulce

Przygotowanie 95 minut Porcja 230 kcal Koszt porcji ok. 2,40 zł Przepis dla 12 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki:

Po 25 dag zadniej cielęciny i wieprzowiny, imbir, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa, cynamon, 3 goździki, litr białego wytrawnego wina,4 liście laurowe, 2 cebule, 3 jajka, po 2 łyżki masła, tartej bułki i żelatyny, sól, biały pieprz

Reklama

Umyte i osuszone mięso zalej marynatą z wina z solą, oba rodzajami pieprzu, startą gałką, szczyptą cynamonu, tłuczonymi goździkami, imbirem, liśćmi laurowymi i cebulą podsmażoną na łyżce masła. Odstaw na dwa dni.

Mięso zmiel trzykrotnie, dopraw do smaku. Wymieszaj z żółtkami i pianą z białek. Przykryj folią aluminiową i piecz godzinę w 180°C. Dobrze wystudź. Przecedzoną marynatę gotuj, aż odparuje do połowy. Rozmieszaj w niej namoczoną żelatynę. Tężejącą galaretą zalej pasztet. Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej