Aksamitny sernik wiedeński

Składniki na 12 porcji: ● 35 dag serka homogenizowanego ● 35 dag twarogu trzykrotnie mielonego ● 20 dag cukru ● 4 jajka ● 20 dag mąki pszennej ● 125 ml kwaśnej śmietany ● łyżka mąki kukurydzianej ● cukier puder.

Reklama

1. Utrzyj twaróg z dodatkiem 25 dag serka i 10 dag cukru. Dodaj jajka, śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej i mąkę kukurydzianą. Resztę serka połącz z pozostałą mąką.

2. Dosyp cukier i dolej ok. 4 łyżki wody. Zagnieć ciasto, owiń je w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie wylep nim tortownicę i wstaw na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

4. Na podpieczony spód wyłóż masę serową i piecz ok. 50 minut. 5. Gotowy sernik oprósz cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kurier TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej