Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku

Składniki na 14 porcji: 1 kostka (25 dag) miękkiego masła, 20 dag cukru, rdzeń z 1 laski wanilii, 5 jajek, 35 mąki pszennej, 15 dag suszonej żurawiny, 25 dag bakalii: rodzynek, suszonych moreli, fig, daktyli, śliwek, kandyzowanych owoców i orzechów, 1 kieliszek (ok. 100 ml) rumu, 1 op. proszku do pieczenia, tłuszcz i bułka tarta do formy, 20 dag masy marcepanowej, 2-3 łyżki konfitury morelowej, cukier puder do oprószenia stolnicy.

Zdjęcie

Keks w marcepanie /123/RF PICSEL
Keks w marcepanie
/123/RF PICSEL

1. Bakalie przebierz, opłucz, skrop rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Namoczone bakalie (oprócz rodzynek i żurawiny) pokrój na kawałeczki. Dodaj do ciasta razem z żurawiną. Całość wymieszaj łyżką.

Reklama

2. Podłużną formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5–10 minut, następnie wyjmij je, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.

3. Marcepan zagnieć, rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Wytnij prostokąt o wymiarach ciasta. Ze skrawków marcepanowego placka wytnij foremkami dekoracje. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią ciasto. Przykryj marcepanowym plackiem. Ułóż dekoracje. Dodatkowo ciasto możesz ozdobić żurawiną oraz gałązką rozmarynu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej