Angielski pudding

Składniki na 8 porcji: 125 ml brandy (ew. rumu), 25 dag masła, po 7 dag cukru brązowego i białego, 3 jajka, 18 dag mąki, po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika, 80 dag różnych bakalii, 25 dag bułki tartej, 150 ml mleka, mąka do posypania.

Bakalie zalej brandy i odstaw na 12 godzin. Masło utrzyj z cukrem białym i brązowym. Wbij jajka. Wsyp mąkę przesianą z cynamonem i przyprawą do piernika. Wrzuć bakalie. Dodaj bułkę tartą i mleko. Wymieszaj.

Reklama

Przygotuj 8 lnianych ściereczek. Zanurz je we wrzątku, dobrze odciśnij i oprósz mąką. Na ściereczki nałóż porcje ciasta. Brzegi ściereczek unieś, zwiąż ponad ciastem. Mieszki włóż do wrzącej wody. Gotuj 4-5 godzin.

Potem pudding wystudź i włóż do lodówki na 2 tygodnie (a jeszcze lepiej na miesiąc). Przed podaniem pudding podgrzewaj jeszcze 45 minut we wrzącej wodzie. Odcedź i wyjmij ze ściereczek. Serwuj np. z sosem waniliowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej