Aromatyczne pączki na budyniu

Składniki: 1 kg mąki i do podsypania, 25 dag margaryny, 1/2 szkl. cukru kryształu, 6 żółtek, 2 jaja, 10 dag drożdży, opak. budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka), 2 szkl. wody. Dodatkowo marmolada do nadziania, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie 75 min • Porcja 420 kcal • Koszt porcji ok. 50 gr • Przepis na ok. 30 sztuk

1. Margarynę kroję na kawałki, wrzucam do miski i zalewam gorącym budyniem, ugotowanym na 2 szkl. wody. Gdy przestygnie, dodaję rozkruszone drożdże, mąkę, ubite z cukrem żółtka i całe jajka. Wyrabiam ciasto (powinno odchodzić od ręki). Odstawiam do wyrośnięcia.

Reklama

2. Następnie ciasto wałkuję na gr. ok. 1 cm i wykrawam kółka o śr. 10-11 cm. Na środek każdego kładę łyżeczkę marmolady i zlepiam ciasto, formując kulki. Odstawiam do wyrośnięcia.

3. Pączki smażę na złoto na gorącym oleju w sze rokim rondlu. Posypuję cuk- rem pudrem lub je lukruję.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej