Babka drożdżowa z lukrem

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 10 porcji:

30 dag mąki, 3 dag drożdży, 200 ml mleka, 17 dag masła, 10 dag cukru, 3 jajka, 1 białko, 2 pomarańcze, cukier puder.

Reklama

1. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie. Mleko lekko podgrzać, 1 łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, wymieszać z mlekiem i wlać w zagłębienie w mące.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło.

2. Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy i odstawić do wyrośnięcia.

3. Piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 50 minut. Białko utrzeć z cukrem pudrem, dodając go tyle, aby powstał lśniący lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polać ostudzoną babkę, udekorować pomarańczami.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Nasza rada

Zamiast na białku lukier można przygotować na soku cytrynowym lub pomarańczowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej