Babka drożdżowa z lukrem

Składniki na 12 porcji Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej • 6 żółtek • 10 dag cukru • pół szklanki tłustego mleka • 10 dag masła • 5 dag drożdży • 5 kropli aromatu wanilinowego Lukier: łyżka rumu • łyżka wody • 15 dag cukru pudru • sok z cytryny

1. Masło rozpuść, wystudź. Mąkę przesiej. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i mąką; odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem. Rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj żółtka, masło i aromat. Wyrób ciasto drewnianą łyżką.

2. Natłuszczoną formę napełnij do połowy ciastem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w 180° C, wystudź. Cukier puder rozetrzyj z rumem, wodą i sokiem. Polej babkę.

Reklama

Czas: około 2,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej