Babka jogurtowa z orzechami

Składniki na 12 porcji Ciasto: 40 dag mąki pszennej • 25 dag masła • 20 dag cukru pudru • 3 jajka • 20 dag jogurtu • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • pół łyżeczki sody • 10 dag orzechów włoskich Dekoracja: 10 dag mlecznej czekolady • 5 dag masła • 5 dag orzechów arachidowych • listki melisy lub mięty

Reklama

1. Orzechy posiekaj. Masło utrzyj, dodaj cukier, miksuj, dodając po jednym jajku. Wsyp mąkę, sodę, wlej jogurt, miksuj. Dodaj orzechy, zmiksuj.

2. Formę napełnij ciastem, piecz 40 minut w temp. 180° C. Czekoladę rozpuść z masłem, polej babkę, posyp orzechami.

Czas: około 1 godzina

Tradycja wypieku bab w Polsce sięga XV w. Nazwa pochodzi od jej kształtu, który przypomina spódnicę noszoną przez stare kobiety (baby). Kawałek babki wielkanocnej powinien znaleźć się w każdej święconce. Jest symbolem dostatku i czystego serca.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej