Babka marmurkowa - piaskowa

Tak łatwa, że „sama” się robi.

Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy

Reklama

SKŁADNIKI: 4 jajka, 25 dag cukru, półtorej szklanki mąki tortowej, 13 dag mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, esencja pomarańczowa, niepełna szklanka oleju, 2 łyżki gorzkiego kakao, polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj stopniowo żółtka, wymieszane mąki i proszek, wyrób, dodając esencję i olej. Formę do babki natłuść, posyp mąką, wlej 3/4 ciasta. Resztę wymieszaj z kakao, wylej na jasne ciasto.

Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź. Polewę czekoladową przygotuj wg instrukcji, polej ostudzoną babkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej