Babka marmurkowa - piaskowa

Tak łatwa, że „sama” się robi.

Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy

Reklama

SKŁADNIKI: 4 jajka, 25 dag cukru, półtorej szklanki mąki tortowej, 13 dag mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, esencja pomarańczowa, niepełna szklanka oleju, 2 łyżki gorzkiego kakao, polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj stopniowo żółtka, wymieszane mąki i proszek, wyrób, dodając esencję i olej. Formę do babki natłuść, posyp mąką, wlej 3/4 ciasta. Resztę wymieszaj z kakao, wylej na jasne ciasto.

Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź. Polewę czekoladową przygotuj wg instrukcji, polej ostudzoną babkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej