Babka marmurkowa - piaskowa

Tak łatwa, że „sama” się robi.

Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy

Reklama

SKŁADNIKI: 4 jajka, 25 dag cukru, półtorej szklanki mąki tortowej, 13 dag mąki ziemniaczanej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, esencja pomarańczowa, niepełna szklanka oleju, 2 łyżki gorzkiego kakao, polewa czekoladowa.

Wykonanie:

Białka ubij na sztywno, wsyp cukier, wymieszaj. Dodaj stopniowo żółtka, wymieszane mąki i proszek, wyrób, dodając esencję i olej. Formę do babki natłuść, posyp mąką, wlej 3/4 ciasta. Resztę wymieszaj z kakao, wylej na jasne ciasto.

Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C. Ostudź. Polewę czekoladową przygotuj wg instrukcji, polej ostudzoną babkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej