Babka piaskowa

Składniki: 1 kostka (25 dag) masła lub margaryny, 5 jajek, 1 szkl. drobnego cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3–4 łyżki mleka, sok i skórka otarta z 1/2 cytryny, tłuszcz i mąka do przygotowania formy, cukier puder do oprószenia babki.

•Składniki na 12 porcji •Przygotowanie: 75 min •Porcja: 255 kcal •Cena porcji: ok. 70 gr

Reklama

Masło lub margarynę stop, odstaw do wystudzenia. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Wprost do niej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę oraz sok z cytryny. Wlej mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj. Kiedy składniki dobrze się połączą, powoli wlej masło, stale mieszając ciasto mikserem.

Dużą formę z kominem (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175ºC. Piecz około godziny, do tzw. suchego patyczka.

Gotową babkę studź 10 minut w formie, następnie przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimną babkę oprósz cukrem pudrem, ew. oblej lukrem albo stopioną białą polewą czekoladową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej