Babka piaskowa

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 25 dag margaryny, szczypta soli, 20 dag cukru, po 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej, tłuszcz i bułka tarta, cukier puder, owoce do dekoracji, olej do smażenia, sól, pieprz

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Margarynę zmiksuj na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując,dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksuj co najmniej minutę.

Reklama

2. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Dodawaj stopniowo do utartej wcześniej masy. Miksuj na najniższych obrotach, aż do połączenia składników.

3. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką do przygotowanego ciasta. Jeśli chcesz, możesz też dodać do składników skórkę otartą z cytryny lub kilka kropli ulubionego olejku aromatycznego.

4. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą (lub mąką). Przełóż przygotowane ciasto. Piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika wbij w babkę drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, to znak, że babka się upiekła.

5. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, a potem wyjmij z foremki. Pozostaw na kratce do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i ozdób owocami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej