Babka piwna ucierana

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, sól,1 i 1/2 szklanki cukru kryształu, 2 op. cukru waniliowego, 3 szklanki mąki pszennej, 1 duże op. proszku do pieczenia, 20 dag margaryny, 1 szklanki piwa, cukier puder, tłuszcz i bułka tarta do formy

Reklama

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, dodawaj stopniowo do piany cukier kryształ oraz cukier waniliowy i żółtka.

2. Mąkę pszenną przesiej do miski razem z opakowaniem proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitej piany i cały czas mieszaj.

3. Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Gdy przestygnie, dodaj do przygotowanych składników ciasta. Na koniec wlej szklankę jasnego piwa. Starannie wymieszaj składniki.

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Formę do baby, najlepiej z kominem, wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Piecz około godziny. Przed wyjęciem wbij w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znak, że babka jest gotowa.

5. Upieczoną babę wyjmij z formy, a gdy całkowicie ostygnie, posyp obficie cukrem pudrem lub, jeśli wolisz, udekoruj polewą z czekolady albo lukrem. Możesz też podać na stół, do babki, sos waniliowy.

Czas ok. 90 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej