Babka ponczowo-cytrynowa

Składniki: 5 jajek, 10 dag cukru, 3 kisiele cytrynowe bez cukru, 5 dag mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, starta skórka cytryny, 1-2 łyżki wiórków kokosowych do posypania, tłuszcz i bułka tarta do formy. Poncz: sok z dużej cytryny, 3 dag cukru, 150 ml wody. Lukier: 10 dag cukru pudru, łyżeczka gęstej śmietany, sok cytrynowy, 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Cytrynowy poncz sprawia, że babka jest wyjątkowa. Marta Lewicka z Wieliczki

Reklama

1. Białka ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Wlewam po żółtku, ciągle miksuję. W osobnym naczyniu mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielami. Dodaję je do masy jajecznej, mieszam, wsypuję skórkę z cytryny.

2. Foremkę z kominem smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wlewam ciasto i piekę je w temp. 180ºC ok. 40 min.

3. Gorącą wodę mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Nasączam wystudzoną babkę. Miksuję składniki lukru. Polewam nim wierzch babki i posypuję wiórkami.

Przygotowanie 80 min • Porcja 370 kcal • Koszt porcji 60 gr • Przepis na 16 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej