Babka topielcowa z zapachem pomarańczowym

Na moim Wielkanocnym stole od wielu lat gości ta wspaniała drożdżowa baba. Przepis przysłała Małgorzata Pęśko z Woli Szydłowieckiej

SKŁADNIKI: 30 dag mąki, 100 ml mleka, 5 dag cukru, 2 dag drożdży, 2 żółtka, 5 dag masła, zapach pomarańczowy. Lukier: 2-3 łyżki masła, szklanka cukru pudru, sok z cytryny, 2-3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej do dekoracji.

Reklama

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i lekko podgrzanym mlekiem. Odstaw na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Resztę mąki wsyp do miski, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, żółtka i zapach, zagnieć. Masło stop, wlej do ciasta, dokładnie wyrób.

Z ciasta uformuj kulę, wrzuć do miski z zimną wodą. Kiedy ciasto wypłynie na wierzch, wyjmij. Do ciasta dodaj cukier, wyrób. Ciastem napełnij natłuszczoną, posypaną bułką tartą formę do baby. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wstaw do rozgrzanego do temp. 190°C piekarnika, piecz ok. 50 minut.

Lukier: masło stop. Dodaj cukier puder i sok z cytryny, dokładnie utrzyj. Gorącą babę obficie polukruj, udekoruj posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej