Babka w czekoladzie

Składniki na 12 porcji: 1/2 kostki masła, 1 szklanka cukru, sól, 1 op. cukru waniliowego, 4 jajka, po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, po 2 łyżki śmietany i kakao, tłuszcz i bułka, polewa, krokant.

1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Wsyp obydwie mąki. Dodaj proszek do pieczenia oraz gęstą śmietanę, zmiksuj.

Reklama

2. Białka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj do masy. Powstałe ciasto podziel na dwie części. Formę do babki (z kominem) wysmaruj tłuszczem oraz wysyp bułką tartą.

3. Połowę ciasta przełóż do formy. Do reszty dodaj dwie łyżki kakao, wymieszaj. Ciemne ciasto wlej na jasne i delikatnie przemieszaj. Formę wstaw do piekarnika. Piecz 40-50 minut w 180 st. Po ostudzeniu wyjmij, polej polewą czekoladową i posyp krokantem.

Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 310 kcal, cena 90 gr

Babka upieczona w formie z kominem (piaskowa lub drożdżowa) będzie wilgotna, efektowna i wyjątkowo smaczna, jeśli po ostudzeniu i wyłożeniu na talerz, napełnisz ją w środku bitą śmietaną lub kremem oraz świeżymi owocami (np. truskawkami, bananami, kiwi, winogronami lub mandarynkami).

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej