Babka z czekoladą i bakaliami w białym lukrze

Bogata babka świąteczna. Przepis przysłała Zofia Vogt z Bielska-Białej

SKŁADNIKI: pół kg mąki, 10 dag posiekanych migdałów, 5 dag orzechów laskowych, 25 dag masła, 22 dag cukru, 10 dag czekolady mlecznej, 5 jajek, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 ml mleka, szczypta soli.

Reklama

Polewa: 25 dag cukru pudru, białko, sok z cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrami i solą. Dodaj jajka, mleko i mąkę z proszkiem. Wyrób. Czekoladę posiekaj, razem z orzechami i migdałami wymieszaj z ciastem.

Wlej do formy z kominkiem. Piecz 50-60 min w 175°C. Ostudź. Lukier: składniki utrzyj, polukruj babę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej