Babka z krówkami i ajerkoniakiem

Składniki: 20 dag masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 26 dag mąki pszennej + łyżka, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dag kruchych krówek (dałam 6 sztuk), 100 ml ajerkoniaku, tłuszcz i mąka do blaszki . Polewa: 100 ml śmietanki 30 proc., 10 dag masła, 7 dag brązowego cukru, 5 dag kruchych krówek (dałam 3 sztuki) i do dekoracji.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Ciasto: masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję po jajku, porcji mąki z proszkiem do pieczenia i łyżce ajerkoniaku. Gdy składniki się połączą, wsypuję drobno pokrojone krówki, wymieszane z łyżką mąki. Mieszam i wlewam ciasto do natłuszczonej i dobrze oprószonej mąką formy z kominem. Piekę 60 min w temp. 180°C.

2. Babkę studzę w formie, delikatnie wyjmuję (krówki mogą się poprzyklejać do formy, gdy jest słabo oprószona mąką).

Reklama

3. Polewa: śmietankę, masło, cukier i krówki zagotowuję. Mieszając, podgrzewam polewę na małym ogniu ok. 10 min, aż zgęstnieje. Gorącą smaruję ciasto. Wierzch posypuję pokruszonymi krówkami.

Przygotowanie 90 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji 90 gr • Przepis na 16 porcji.

Ajerkoniak zastępuję też czekoladowym likierem. Pyszne! Małgorzata Pankiewicz z Gowina

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej