Babka z niespodzianką

Składniki na 16 porcji: 4 dag drożdży, 60 dag mąki, 4 łyżki cukru, 200 ml mleka, 4 jajka, 5 dag masła, 60 dag białego sera, rodzynki, 1 op. cukru waniliowego, 1 saszetka kawy cappuccino, 40 dag gotowej masy makowej

Reklama

1. Przygotuj rozczyn z drożdży, odrobiny mąki i cukru oraz ciepłego mleka. Gdy wyrośnie, połącz go z resztą mąki i cukru, 2 jajkami oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Biały ser zmiksuj z 2 żółtkami oraz cukrem waniliowym. Dodaj ubite białka, masę podziel na pół. Do jednej dodaj saszetkę kawy cappuccino, do drugiej garść rodzynek. Wymieszaj.

3. Ciasto podziel na 3 porcje, rozwałkuj na placki. Jeden posmaruj serkiem z rodzynkami. Zwiń w rulon i ułóż w dużej formie do babek (o pojemności 2,5 l). Na drugi placek nałóż gotową masą makową z puszki. Również zwiń i ułóż na roladzie z serem, dociśnij.

4. Ostatni placek drożdżowy posmaruj masą cappuccino. Ułóż na roladzie makowej. Ponownie odstaw całość do wyrośnięcia. Piecz godzinę w temp. 175 st. Gotową babę dowolnie ozdób.

Czas ok. 60 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.

Kolor ciasta zależy przede wszystkim od żółtek. Jeśli były blade, babka też nie uzyska apetycznej barwy. By to zmienić, możesz jednak wsypać do ciasta szczyptę kurkumy lub żółtego barwnika spożywczego.

Dobra rada. Masę makową możesz zastąpić powidłami śliwkowymi lub konfiturami z wiśni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej