Bakaliowa bomba na Wielkanoc

Składniki na 10 porcji: po 6 żółtek i łyżek masła, 40 dag cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 1 kg twarogu, 1/2 szkl. kremówki, 1 op. cukru waniliowego, 30 dag bakalii, tłuszcz, plastry mandarynek, winogrona

1. Żółtka zmiksuj na puszystą masę razem z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstaw do przestudzenia oraz lekkiego stężenia.

Reklama

2. Twaróg zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego sera mielonego na sernik). Miękkie masło przełóż do osobnego naczynia i utrzyj (lub zmiksuj) do białości. Stopniowo dodawaj do niego zmielony twaróg, pół szklanki kremówki, masę żółtkową oraz opakowanie cukru waniliowego.

3. Ulubione bakalie (migdały, orzechy, płatki mi- gdałowe, kandyzowane owoce, suszone śliwki, morele, kiwi) posiekaj. Jeśli trzeba, wcześniej pozbaw je skórki.

4. Przygotowane bakalie dodaj do masy serowej (część orzechów i płatków migdałowych od łóż). Wlej żelatynę, wymieszaj. Formę natłuść, wysyp odłożonymi bakaliami. Przełóż masę, przykryj folią, obciąż deseczką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu ozdób mandarynkami, winogronami i bakaliami.

Czas ok. 50 min; porcja – 500 kcal, cena 2,40 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej