Barszczyk z suszonymi śliwkami z suwalskiej chaty

Składniki na 6 porcji: 8 suszonych grzybów, 4 suszone śliwki, 1 marchewka, 2 buraki ćwikłow, 1 cebula, 1/2 małej główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, szczypta cukru, suszony majeranek i tymianek, 2-3 łyżki octu, 2 łyżki oleju.

Reklama

1. Suszone grzyby i śliwki włóż do osobnych garnuszków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj.

Buraki ugotuj w mundurkach. Przestudź, obierz i pokrój w słupki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Zalej wywarem z grzybów i ze śliwek. Gotuj jeszcze kilka minut.

2. Marchewkę i cebulę obierz. Marchewkę grubo zetrzyj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę, smaż jeszcze 2-3 minuty. Potem dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat pomidorowy.

Wlej 2-3 szklanki gorącej wody, gotuj na małym płomieniu 10 minut. Do tego dodaj śliwki. Połącz z ugotowaną kapustą i burakami.

3. Barszcz przypraw do smaku solą, suszonym tymiankiem i majerankiem, cukrem oraz octem. Ponownie zagotuj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej