Barszczyk z uszkami

SKŁADNIKI dla 4 osób Uszka: 30 dag filetów rybnych • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 2 cebule • olej • jajko • sól • pieprz. Barszcz: 2 kg buraków • garść suszonych grzybów • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie • 2 ząbki czosnku • sok z cytryny • sól • pieprz • cukier.

1 Pół włoszczyzny, ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą, gotuj przez 20 minut. Włóż rybę na 5 minut. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Rybę i cebulę zmiel, przypraw, dodaj jajko, wymieszaj.

Reklama

2 Mąkę zalej wodą, zagnieć ciasto. Pokrój w kwadraty, układaj farsz, sklejaj tak, by powstał trójkąt, połącz dwa końce. Gotuj do wypłynięcia we wrzątku z solą i olejem. Grzyby namocz. Włoszczyznę gotuj godzinę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, grzybami, solą i pieprzem, odcedź.

Cząstki buraków, czosnek, sok z cytryny i przyprawy dodaj do wywaru, gotuj 3 minuty, odstaw na noc, odcedź.

CZAS: około 2 godzin

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej