Biała kiełbasa na cebuli

Składniki: 70 dag białej kiełbasy parzonej, 6 dużych czerwonych cebul, 50 ml czerwonego wina wytrawnego, 2 łyżki kremu balsamicznego, 2 łyżki cukru brązowego, łyżka syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki masła, łyżeczka majeranku, 3 łyżki oliwy, pieprz czarny, sól morska.

Karmelizowana cebula sprawia, że to danie zawsze zachwyca gości. Małgorzata Hert z Ostrowca Św.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 60 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 6-8 porcji

Reklama

1. Każdą kiełbaskę kroję na połowę, smaruję oliwą i układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piekę w 200°C około 20-30 minut. W tym czasie obieram cebulę i kroję w cienkie piórka.

2. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę i smażę. Kiedy cebulka troszkę zmięknie dodaję wino, cukier, syrop klonowy i krem balsamiczny. Duszę na średnim ogniu około 15 minut.

Następnie dodaję przyprawy i duszę jeszcze wszystko razem około 15 minut – aż sos odparuje, a cebulka będzie miękka. Na cebuli układam upieczone kiełbaski. Podaję gorące.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej