Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie

Składniki (na 6 porcji): 6 surowych białych kiełbasek, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 1 łyżka ostrej musztardy, spora szczypta mielonych goździków, 1 szklanka jasnego piwa, sól, pieprz, suszony majeranek. Do dekoracji: sałata i pomidory.

1. Cebule obierz, drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Cebule oraz czosnek wymieszaj z olejem oraz musztardą i goździkami. Posmaruj tym kiełbaski. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej jasnym piwem. Jeśli lubisz, możesz obłożyć kiełbaski także cząstkami jabłek. Wcześniej wytnij z nich gniazda nasienne.

2. Całość oprósz suszonym majerankiem solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz przez godzinę, aż wierzchy kiełbasek ładnie się zrumienią. W czasie pieczenia wędlinę polewaj co jakiś czas sosem, który utworzy się na dnie naczynia.

Reklama

3. Półmisek przybierz listkami sałaty i pomidorami. Nałóż gotowe kiełbaski. Podawaj z zimnymi sosami, np. tatarskim albo majonezowym z posiekanymi ziołami i jajkami.

Przepis polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lesianki z Ostrowów Baranowskich

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej