Biała kiełbasa po bydgosku

Składniki na 4 PORCJE : 4 kawałki surowej białej kiełbasy, 1 duża cebula, 3 łyżeczki płynnego miodu, 3 łyżeczki musztardy (może być z całymi ziarenkami gorczycy), 4 łyżki oleju, 1/2 szkl. jasnego piwa, 1–2 suszone gałązki rozmarynu, sól.

1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i usmaż na szklisto. Potem rozłóż ją na spodzie żaroodpornego naczynia. Jeśli lubisz, do cebuli możesz dodać 1–2 kwaskowe jabłka. Wcześniej umyj je, pokrój wraz ze skórką na cząstki i wytnij gniazda nasienne.

2. Na cebuli ułóż kiełbasę. Każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach wykałaczką albo widelcem. Podlej 1/2 szklanki piwa. Suszony rozmaryn pokrusz. Miód wymieszaj z musztardą, ew. przypraw do smaku odrobiną soli.

Reklama

3. Kiełbaski posmaruj przygotowaną miodową mieszanką. Posyp rozmarynem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 minut.

4. W czasie pieczenia kiełbasę od czasu do czasu polewaj sosem z dna formy. Podawaj z chrupiącą bagietką oraz musztardą albo zimnym sosem chrzanowym lub tatarskim.

Przygotowanie ok. 65 minut, 1 porcja ok. 610 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej