Blok jajeczny z warzywami

Składniki: na 4 porcje, 6 jajek, szklanka zalewy z ogórków konserwowych, łyżeczka żelatyny, 20 dag majonezu, 3 marchewki, 3 ogórki konserwowe, 10 dag szynki, czerwona cebula, 10 dag mrożonego groszku, 10 dag kukurydzy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Jajka ugotuj na twardo, schłodź w zimnej wodzie i obierz. Trzy jajka przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Zalewę z ogórków połącz ze szklanką wody, wlej do garnka i podgrzej. Wsyp żelatynę i wymieszaj. Gdy się rozpuści, zdejmij ją z ognia. Ostudź. Marchewkę obierz i ugotuj na półtwardo. Potem pokrój w kostkę.

2. Rozgniecione żółtka przełóż do miski, dodaj majonez i wymieszaj na gładką masę. Cały czas mieszając, stopniowo wlewaj zalewę z żelatyną.

3. Ogórki, szynkę, cebulę i białka jaj pokrój w niedużą kostkę. Groszek i kukurydzę opłucz i odsącz (mrożony groszek i kukurydzę możesz zastąpić wersją konserwową z puszki). Wszystkie składniki razem z marchewką połącz z masą majonezową, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

4. Przygotuj formę i przelej masę (patrz poniżej). Zostaw w lodówce na całą noc.

5. Potem blok pokrój w plastry i podawaj ze świeżym pieczywem.

Foremkę wyłóż folią spożywczą tak, aby wystawała trochę ponad krawędź. Wlej do formy część masy i równo rozprowadź.

Na wylanej masie ułóż pozostałe całe jajka. Następnie delikatnie dolej resztę mieszanki. Wyrównaj wierzch łyżką i wstaw do lodówki.

Brytfankę wyjmij z lodówki. Przed krojeniem wyjmij z foremki, przechylając naczynie do góry dnem i delikatnie usuń folię.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej