Błyskawiczny barszcz z rumianymi krokietami

Składniki na 6 porcji. Na barszcz: 2 kg buraków ćwikłowych, 50 dag jabłek, 2 ząbki czosnku, 1 cytryna, 4 listki laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz, cukier. Na krokiety: 500 ml mleka, 225 ml wody, 6 jajek, ok. 40 dag mąki pszennej, po 50 dag kapusty kwaszonej i pieczarek, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

Zdjęcie

Barszcz z krokietami /123/RF PICSEL
Barszcz z krokietami
/123/RF PICSEL

1. Barszcz: buraki wyszoruj, zawiń osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz godzinę. Potem wyjmij, przestudź, obierz z łupinek i zetrzyj. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.

2. Jabłka wymieszaj z burakami. Zalej taką ilością wody, by były przykryte, włóż listki laurowe i ziele. Zagotuj, wystudź. Odcedź. Buraki z jabłkami ponownie zalej wodą, zagotuj, wystudź, odcedź. Wywary połącz.

Reklama

Przypraw majerankiem, solą, pieprzem, cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

3. Krokiety: kapustę gotuj ok. 30 mi nut w małej ilości wody. Pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż na oleju. Kapustę odcedź, wymieszaj z pieczarkami. Przypraw solą i pieprzem. Mleko wymieszaj z wodą, 2 jajkami i mąką.

Z ciasta usmaż na oleju cienkie naleśniki. Rozłóż na nich farsz. Zwiń, formując krokiety. Pozostałe jajka roztrzep. Zanurz w nich krokiety. Obtocz je w bułce i zrumień na oleju. Podawaj jako dodatek do barszczyku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej