Bûche de noël (ciasto polano)

Składniki na 10-12 porcji. Na ciasto: 4 jajka, 10 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 5 dag gorzkiej czekolady, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, szczypta soli, cukier puder do dekoracji. Na krem: 18 dag gorzkiej czekolady, 25 dag cukru pudru, 23 dag miękkiego masła, aromat waniliowy.

Reklama

Przygotowanie:

1. Rozbij jajka - oddziel żółtka od białek. Białka włóż do miski, dodaj szczyptę soli i ubij sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.

2. Płaską formę o wymiarach ok. 28x42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw blachę z ciastem i piecz 12-15 min. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry.

Powoli zdejmij papier a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.

3. Przygotuj krem. Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej (naczynie z pokruszoną czekoladą stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda, tak aby dno naczynia nie dotykało powierzchni wody) i przestudź.

Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę i bardzo powoli, porcjami dodawaj czekoladę. Na koniec dodaj kilka kropli aromatu waniliowego i delikatnie wymieszaj.

4. Ostudzoną roladę rozwiń, usuń ściereczkę. Połowę kremu rozsmaruj na cieście i zwiń je z powrotem. Roladę przenieś na półmisek i odetnij jeden lub dwa kawałki (będą one tworzyły gałęzie). Odcięte końce ułóż po bokach rolady - otrzymasz polano z gałęziami. Całe ciasto posmaruj pozostałym kremem.

Widelcem zrób podłużne falujące bruzdy, które będą imitować wzór kory drzewa. Wierzch posyp cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 440 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej