Chrzanówka lanckorońska

Składniki: litr serwatki, 4-5 łyżeczek startego świeżego chrzanu, 10 dag mięsa z wędzonego żeberka, 10 dag kiełbasy, łyżka oleju, kilka listków lubczyku, 2-3 jajka na twardo, łyżka śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, natka, koperek

Sposób przyrządzenia: Serwatkę podgrzej i dodaj do niej chrzan, podsmażoną na łyżce oleju kiełbasę i mięso z wędzonego żeberka oraz pokrojone lub posiekane jajka.

Gotuj wszystko przez kilka minut, na sam koniec dopraw solą i pieprzem. Do kubka wlej trochę ciepłej wody, śmietanę i mąkę, roztrzep. Zabiel w ten sposób zupę. 

Reklama

Na minutę przed końcem gotowania dodaj do chrzanówki drobno posiekany lubczyk oraz wyciśnięty czosnek. Każdą porcję zupy posyp na talerzu szczyptą posiekanej natki i kopru. Podawaj z osobno ugotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i... więcej