Ciasto serowo-jabłkowe

Ciasto (na blachę 23 x 38 cm): 35 dag masła  6 dag cukru pudru  4 żółtka  50 dag mąki. Masa serowa:  60 dag sera  3 jajka  15 dag cukru  1/2 szkl. mleka  budyń waniliowy na 3/4 l mleka. Masa jabłkowa:  1 kg jabłek  3/4 szkl. cukru kryształu  3 łyżki wody  1 galaretka agrestowa. Masa orzechowa:  1 i 1/2 szklanki orzechów grubo siekanych  15 dag masła  15 dag cukru kryształu  3 łyżki miodu  3 łyżki mleka.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę je na 3 części. Piekę je (nakłuwam) na blasze wyłożonej papierem ok. 10-15 min w 170°C.

2. Masa serowa: Jajka ubijam z cukrem, mieszam ze zmielonym serem i budyniem rozmieszanym w mleku. Gotuję na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając – ser powinien odchodzić od ścianek garnka.

Reklama

3. Masa jabłkowa: jabłka ścieram na dużych oczkach, dodaję cukier, wodę, zagotowuję. Dodaję suchą galaretkę i dokładnie mieszam.

4. Masa orzechowa: wszystkie składniki zagotowuję. Przekładam: placek-masa jabłkowa-placek-masa serowa -placek-masa orzechowa.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej